2010. január 20., szerda

Indonézia 3. (Az utazó)

KUKKANTSUNK BE INDONÉZIÁBA!


Időnként lezúdul a trópusi eső. De ez olyan eső, mintha vödörből öntenék az emberre a vizet. Hát ezért árusítják lépten-nyomon az érdekes trópusi esernyőket.






De a piacon minden kapható!






És aki élvezi a színpompás, csodálatos illatot árasztó trópusi dzsungelt!






Érdek nélkül mondom: egy érdekes hindu templom






A buddhista és hindu templomok turistalátványosságok is.






Ezek a templomok szabadon látogathatók. Mi is körülnézünk.






Menjünk fel a hatemeletes, a világ legcsodálatosabb Buddha-templomába, Borabodurba. Hat emeleten sorjázva végig láthatók a gazdagon kifaragott kődomborművek, melyek Buddha életét, életének egyes mozzanatait ábrázolják. A hatalmas kőharangok mindegyikében egy-egy legalább embernagyságú ülő, elmélkedő Buddha-szobor látható. Buddháról csak annyit, hogy az ifjú herceg, aki miután találkozott egy aggastyánnal, beteg emberrel majd egy holt tetemmel, meglátta a világi nyomort, elhatározta, hogy otthagyja a jólétet és remete lesz. Elment egy erdőbe, 6 évig elmélkedett, és hallgatta a bölcs brahminok, a hindu papok tanításait, amíg eljutott a bölcsesség fája alá, megvilágosodott, és elindította a buddhizmust világhódító útjára.






És elköszönünk a sok-sok Buddha-szobortól, és e néhány kép felvillantása után búcsút mondunk a csodálatos országnak, Indonéziának.






A Gamelán zenekar búcsúztat bennünket.




(Részlet a szerző saját képeivel és szövegével több helyen bemutatott útibeszámolójából.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése