2010. március 22., hétfő

Egyiptom I/3. (Az utazó)



LÁTOGASSUNK EL EGYIPTOMBA! I/3.





Azt hiszem, életemben nem fogok enni annyi mézédes, csodálatos ízű narancsot, amiből errefelé kimeríthetetlen volt a kínálat! Fillérekért volt kapható! Az alma viszont a legdrágább gyümölcsök közé tartozik.





Megálltunk megnézni, hogy vajon mi lehet ez a kétkerekű herkentyű. Itt gyártják a mézédes cukorszirupot. A szemed előtt préseli cukornádból, és azonnal ihatod is a barnás színű ízletes nedűt. Igaz, hogy alkoholt errefelé nem árusítanak - nem is ihatna az igazhitű -, de annak alapanyagát, az édes cukorszirupot nem tiltja Allah!





Szívesen és mosolyogva állt fotógépem elé ez az egyiptomi család. Két fiatalasszony és két gyerek. De hová lett a férj? Mire beállítottam a fényképezőt, gyorsan elugrott a fotómasinám elől. Az igazhitű egyiptomi honpolgárnak 4 törvényes felesége is lehet, de semmivel sem több, mint amit el tud tartani. És mi történik, ha megunja az asszonyt? Errefelé nincsen válóper. Egyszerűen csak egy nyilatkozatot tesz a (volt) hűséges férj, és máris megszabadult a nejétől - mondja az arab vezetőnk. Csodálkozunk, hogy milyen egyszerű... De vajon erkölcsös ez? Szerintük természetes - mondja. Lejárt az időnk, haza kell mennünk!
A néhány nap út olyan szép, olyan érdekes volt, elhatároztam, amint lehet, visszatérek, hogy a most bezárt világhírű Kairói Múzeumot is megnézhessem, és a nejem is láthassa ezt a lenyűgöző országot. Mert mit mondott a tudós arab költő? Aki nem látta a világ leghosszabb, 6670 km hosszú folyóját, az Egyiptomnak életet, áldást adó Nílust és nem látta Kairót, nem látta a világot.




A bélyegek nemcsak szépek, de megjelenítik azt a néhány éves időszakot, mely ottlétemkor is új államformát jelentett a két állam, Egyiptom és Szíria egyesülésével. Új neve, amint a bélyegeken is olvasható: UAR (Egyesült Arab Köztársaság). Vezetője pedig a páratlanul nagy népszerűségnek örvendő Nasszer elnök.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése