2010. április 16., péntek

Dél-Afrika II/4. (Az utazó)

DÉL-AFRIKAI KÉPESLAPOK II/4.





Csinos ruhája van a hölgyeknek. De mit kell tudni az őslakosság házassági szokásairól? Máig is kötelező szokás, hogy a házasodni vágyó férfinek meg kell váltania a hajadont. A család elveszíti egy munkaerejét, tehát a leány felnevelési költségeit meg kell téríteni. Régen szarvasmarhát kellett adni váltságként, utóbb inkább pénzt, és ez a lobo. De a lobo mára már inkább jelképessé vált, a házasulandó ifjú komoly szándékának a jele a megfelelő anyagi helyzetének a bizonyítása.






Csaknem 40 fokos a hőség. Jólesik a víz mellett hűsölni az árnyékban.






Most meghívom tisztelt Olvasóimat Johannesburg fekete ikervárosába, Soveto-ba, mely az 1950-es években alakult ki az apartheid-rendszer politikájának a következtében fekete lakossággal. A város 26 kerületből áll, mely lakosságában fellelhetjük az összes dél-afrikai törzs képviselőjét. A vezetőnk felhívja a figyelmet, hogy itt a fehérek látogatása nem veszélytelen. Néhányan így is vállaljuk.





Tudni kell, hogy 1976. június 16-án itt tört ki a feketék legnagyobb lázadása az apartheid ellen. Ekkor lázadtak fel a diákok, mikor elrendelték, hogy afrikánszul kell tanulni a tárgyakat a saját nyelvük helyett.
Megemlítem, hogy Soveto lakossága 4 és fél millió, mely látni fogjuk, hogy milyen nyomorban tengeti az életét. De bizony nem minden fekete nyomorog, mert a város szélén hatalmas palotákat csodálhattunk meg, ahol a gazdag feketék élnek. Horribile dictu közöttük 28 milliomost tartanak nyilván.






Utcarészlet Soveto-ban. Tehát a város diákjai fellázadtak, mert kötelezővé akarták tenni az afrikánsz nyelven történő oktatást. Két hétig megszállva tartották az iskolákat, és kövekkel zúzták be az arra haladó fehérek autóit. A többszáz kirendelt rendőrt kőzáporral fogadták, azok pedig a fegyverüket használták. Az első összecsapásnál 6 diák meghalt, 33 megsebesült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése