2010. június 6., vasárnap

Brazília I/1.


CARTŐES POSTAIS BRAZÍLIÁBÓL (I/1.)
Rio de Janeiro



Többszöri átszállással nagyon hosszú, mintegy 12 ezer km-es utat tettünk meg 1979 szeptemberében, amikor Brazíliába, ebbe a hatalmas, csodálatos országba tettünk látogatást.
Elöljáróban elmondom, hogy mit is jelentett Cubral kapitány, a portugáli királynak erről a lenyűgöző vidékről, amikor annakidején hazatért Brazíliából. Cubral, a portugál expedíciós hajóraj parancsnoka néhány gyümölcsöt, cserjét és papagájt hozott mutatóba a királyi udvarba. A mustra átadása során beszámolt arról, hogy milyen fenségesen szép Brazília földje, ahol az égbenyúló nagy hegyormok tövében óriási erdőségek húzódnak és az ismeretlen növényekkel borított síkságokon széles folyók hömpölyögnek keresztül. Az őstermészet fenséges képét ezernyi fajta madár tarkítja, és az idillikus hangulatot kanárik, papagájok, elbűvölő énekesmadarak füttye teszi teljessé. Mivel akkor még nem is sejtették, hogy e gazdag föld mennyi kincset fog juttatni Portugáliának, egyszerűen csak a Papagájok Földjének keresztelték el ezt a mesésen szép országot.






Amikor alacsonyabbra ereszkedik a repülőnk, és a gép ablakából kitekintünk, Rio de Janeiró, a világ legszebb városa felett milliónyi lámpásával megjelenik alattunk a látkép. Kicsit izgulunk a keskeny leszállópálya miatt, mert a nemzetközi Galeaói repülőtér mesterségesen feltöltött 15 km hosszú és 5 km széles földnyelvre épült. A város nevét tévesen jelöltek meg, felfedezéskor ugyanis Riót, folyót véltek a tengeröbölben, és mivel január 1-je volt a felfedezés napja, Január folyónak nevezték el a települést, s azóta is így hívják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése