2010. július 5., hétfő

Kína I.

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN
Érkezés





1983. május 15-től két hetet töltöttünk Kínában, A hosszú utat Moszkván és Mongólián át repülővel, Ulan Batorból Pekingbe pedig vonaton tettük meg.
Mit kell tudni Kínáról? A világ harmadik legnagyobb országa. Területe több mint 9 és fél millió négyzetkilométer, népessége pedig több mint egy milliárd fő. Ázsiának csaknem a negyedén terül el. Kína a világ egyik legősibb civilizációja, történelme 5000 évre tekint vissza. Számos fontos tudományos és műszaki találmányt Kínában alkalmaztak először.





Bizony fárasztó volt a nagyon hosszú vonatozás Pekingig.
Előrebocsátva az országról még elmondom, hogy a kínai társadalom több mint 3000 éven át ellenállt minden komolyabb változásnak. A kínaiak saját hagyományukat és szokásrendjüket a lehető legjobbnak találták, mígnem az utolsó császáruk lemondatása (1912) nyitotta meg az utat a társadalom gyökeres megváltoztatására, mely végül a kommunista hatalomátvételhez és 1949-ben a népköztársaság kikiáltásához vezetett.




Viszonylag népes "küldöttség" fogadott a pekingi pályaudvaron. Fekete ruhában a pekingi rádió magyar adásának a vezetője látható, aki némi akcentussal bár de jól beszélte szép anyanyelvünket. Bal oldalon áll az idegenvezetőnk, aki több karórát is vásárolt Moszkvában, melyek utóbb megkönnyítették a buddhista templomok meglátogatását. A nejem is beállt a kis társaságba egy fénykép erejéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése