2010. július 18., vasárnap

Kína II/7

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN (II/7)
Iskolában jártunk...




Elmegyünk egy iskolába. Beengednek a tanórára. Amikor a csengő megszólal és megkezdődik az óra, mindenki katonás fegyelemmel a szemben levő Mao elnök képére szegezi a tekintetét. Egszercsak az egyik tanuló hangosan kiáltja: "Éljen Mao Elnök!" Erre mindenki meghajol és indulhat a tanítás.





Mit csinálnak ezek a tanulók? Szemerősítő gyakorlatot végeznek tanulás előtt, ezután a tanárnő részleteket olvastat fel a tankönyvből kórusban, majd egyenként. A kiejtés néhány ritkább írásjelnél bizonytalanabb. Krétát ragad az oktató és felrajzolja-felírja a kérdéses kínai hieroglifát a táblára. Érdekes, hogy mellé latin betűkkel is felvázolja!





Míg a szemgyakorlat következő mozzanatát végzik, elmondom, hogy egy művelt kínai embernek több ezer hieroglifa kiejtését kell megtanulni. Nem lehet könnyű...





És mennyi a tanulmányi idő? A kulturális forradalom óta 5 elemire következik 2-2 középiskolai alsó és felső tagozat, majd ezután 2-3 évet termelő egységben, fizikai munkán, falun kell tölteni a fiatalnak.





Időben kezdődik a politikai nevelés.
Bejutottunk egy zeneórára is. Mindenkinek volt szájharmónikája.
Itt vetődött fel a kérdés, hogy vajon mennyi lehet a szülők jövedelme. a havi átlagos jövedelem 26 yuan (=520 Ft), ez 1983-ban volt, de elmondták, hogy egyre több családnak van lehetősége már több jövedelemre is szert tenni. Akár a csillagos égig is... (?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése