2010. július 30., péntek

Perzsia II/1a

Perzsiában jártunk II/1a
Teherán - Archeológiai Múzeum




Teheránban az első utunk az Archeológiai Múzeumba vezetett, ahol megismertük az ország történelmét. Egy csoport itteni muszlim hívő is csatlakozott hozzánk. Ők fekete gyászos öltözetükről az első pillanatban felismerhetők.
Vezetőnk, Mari doktor - aki maga is tanárember - lelkesen magyarázza Irán történelmét az odaadóan figyelő kis magyar csapatnak no meg a hozzánk csapódott helybéli érdeklődőknek.
A képeket látva bizonyára arra gondolnak tisztelt férfitársaim, hogy milyen szigorú is az igazhitűek istene Allah és Mohamed, az ő prófétája, mármint hogy ennyire letakartatja a női bájakat és korlátozza az itteni fiatalok találkáit. Megnyugtatásul közlöm, hogy ez nem teljesen így van, mert Allah kegyes felmentést ad e szigorú szabályok alól azoknak, akik közelebb mennek hozzá, nevezetesen 3000 méter magasságba (pl. hegyre), mert itt már nem kell fátyol - csak itt nem kell - sőt akár randevúzni is lehet! De mit tegyenek szegény muszlim hitű fiatalok olyan országban mint például hazánk, ahol nincs is ilyen magas hegy? Fantáziájukra bízom.





Úgy gondolom, hogy amíg itt a Múzeumban a régvolt történelem relikviái között sétálgatunk, nézelődünk, miközben megnézzük a hatalmas Dárius király szobrát és harcosait, szolgáit, a régi megmaradt emléktárgyakat és leleteket, ismerjük meg az ősi és hatalmas ország történetét.
Az Óperzsa birodalom Kr. e. a VI. században emelkedett fel az Akhaimenidák uralkodása idején. Ez a hatalmas fennhatóság a mai Görögország keleti részétől Északnyugat Indiáig terjedt. Nagy Sándor azonban 2 évszázad múlva meghódította a Perzsa Birodalmat, de a halála után e területen ismét perzsa államalakulatok jöttek létre Újperzsa Birodalom formájában.





A perzsák komoly harcokat vívtak a Római Birodalommal és Bizánccal, majd a perzsa államot a VII. században az iszlám által egyesített arabok hódították meg. A perzsák többsége az iszlám síita ágához csatlakozott. A XVI. században újra önállóvá vált az ország más uralkodók alatt, akiket sahnak hívtak. Túlsúlyba kerül Oroszország és az Egyesült Királyság befolyása, és az ország fejlődése elmaradt. A perzsák változást követeltek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése