2010. szeptember 2., csütörtök

Ceylon III/1

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/1)
Dambulla




Dambullába megyünk a sziklabarlanghoz. Egy csodálatos trópusi őserdőn haladunk keresztül, amit érintetlenül meghagytak. A hatalmas fákról futónövények csüngenek alá. Az erdő csendjét csak a lehulló vízcseppek kopogása töri meg.





És vajon mi célt szolgált a sziklabarlang? Alapítója az I. században uralkodó Vatta-Gamani volt. A király Kr. e. 103-ban lépett a trónra, de már egy év múlva menekülni kényszerült a Csóla támadás elől. Első menedékhelye a dambullai barlang volt, majd amikor kiszabadult, megalapította a templomot. E helyről indul a sziklába vájt hosszú lépcsősor, melyen felhaladva 103 m magasságban érjük el a templom bejáratát. A lécsőkön vígan, merészen és szemtelenül ugrálnak a templomi majmok, melyek egyikének megtetszett a feleségem táskája és majdnem kirángatta a kezéből.





Az első szentély jellegzetessége a Nirvánában fekvő Buddhát ábrázoló 14 méter hosszú szobor. A többi szentélyekben is sok-sok Buddha szobrot és különböző falfestményeket láthattunk.





Egészségünk megtartása érdekében nagyon fontos helyre megyünk: egy maszkokat készítő mester műhelyébe. Megannyi maszk, számtalan faragvány - egyik rémisztőbb mint a másik! Megtudjuk, hogy ezek a maszkok adott esetben óriási szolgálatot tesznek, mert védenek a rossz szellemektől, melyek a betegségeket, sőt akár a rossz termést is okozzák. Minden betegségnek, minden rontásnak megvan a maga maszkja! Megmondod, hogy mi a baj, és máris kiválasztja neked a mester azt a maszkot, ami a bajt okozó rossz szellemet elűzi. Hát ilyen egyszerű!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése