2010. szeptember 3., péntek

Ceylon III/2

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/2)
Polonnaruva




Az egykori fővárosban, Polonnaruvában vagyunk. Az állandó háborúskodások, a tamil támadások arra kényszerítette a királyt, hogy a síkságon lévő székhelyét egy védettebb magasságba helyezze át. Polonnaruva felvirágzása a 12. század második felében Bahu király alatt következett be, ekkor vált a királyság hatalmához méltó igazi fővárossá.





A számos palota, templom és egyéb épület mellett a város előtt húzódó hatalmas víztároló is a nagy király nevéhez fűződik. Mi is átsétálunk a palotán, melynek 3 m vastag falai biztosították a védelmet az ismétlődő tamil támadók ellen.





A palota előcsarnoka előtt büszkén lépek rá a 2 m széles Holdkőre (vadludak, oroszlánok, elefántok és lovak figuráival), melyen annakidején Ceylon királyai jártak. Jelenleg csak 50 helyiséget tártak fel, de hinné-e az egyszerű halandó, hogy a palotában 1000 szoba volt, és minden kényelem a király szolgálatára?





Egyes adatok szerint a 16. században a portugálok rábukkantak a romos épületekre, és jó szokásuk szerint elrejtett kincsek után kutatva további pusztítást végeztek. Helyi kísérőnk és a magyar tolmács ismertetik a város történetét. Végül is az angolok az 1820-as években fedezik fel a várost, ekkor kezdődnek az ásatások majd a restauráció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése