2010. szeptember 4., szombat

Ceylon III/3

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/3)
Kirándulás




Hát ilyen fajta a szarvasmarhaállományuk. Itt jegyzem meg, hogy 3000 elefánt is él a szigeten és további 1500 háziasítva munkaállatként. A vadállatok közül gyakori a leopárd, előfordul a vadbivaly és a medve is. Mindennaposnak számítanak a különféle majomfajok, a sakálok és a kígyóevő hírében álló monguzok.





És egyszeriben a nyakunkba zúdult a monszuneső. Szempillantás alatt jött és mintha valamiféle óriási vödörből zuhintották volna a nyakunkba. Szerencsére nálam volt az esőkabát, amit errefelé állandóan a zsebben kellett hordani, mert az esőzuhatagnak nincsen semmiféle előzménye! Csak jön és egyszeriben zuhog...





Elmegyünk egy gyógynövény-termesztő botanikus kertbe. Itt nemcsak egy nagyon érdekes előadást hallunk az ún. ayurveda gyógyításról, mely többezer éves múltra tekinthet vissza, mely a gyógynövények és egyéb természetes anyagok ismeretéről, hatékonyságáról és alkalmazási módjáról szól, de láthatjuk is ezeknek a gyógynövényeknek a termesztését, felhasználási módját is. Ugyancsak tájékoztatást nyerünk a sziget orvosi ellátásáról.
Az egészségügyi ellátást kicsi rendelők és a hozzájuk kapcsolt gyógyszertárak jellemzik. Nagyon sok a kizárólag csak növekkel orvosló természetgyógyász. Természetesen őket is doktoroknak titulálják. Egyébként az európai értelemben vett műszerezettség a kórházakban alacsony színvonalú. Amint említettem, kimagasló szerepe van a népi gyógyászatban, a fűben-fában levő gyógyszereknek, drogoknak.





A hagyományos és modern orvosi ellátás ötvözése révén a sziget lakosságának az egészségi helyzete viszonylag jó. Nem túl magas a gyermekhalandóság és 65 év körül van az átlagos halandósági életkor.
Lépten-nyomon láttunk asszonyokat és lányokat, akik gyógynövények begyűjtésével, szedésével foglalkoztak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése