2010. szeptember 14., kedd

Ceylon V

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (V)
Kirándultunk erre-arra




Ennél a háznál kókuszdió-szüret volt. A gyümölcs gazdasági jelentőségéről, sokirányú felhasználhatóságáról már az előbbiek során részletesen is szót ejtettünk. A gúlában felhalmozott értékes termék elszállításra vár.





Honleányaink nagy érdeklődést mutatnak a csipkeverő műhelyben. A fiatal lányok pedig ránk tekintetet sem vetve dolgoznak rutinosan, ügyesen, gyorsan. És micsoda remekművek kerülnek ki a kezük alól!





És íme a technika csodája, a rizs csépélésének ceyloni módszere, amihez nem kell drága üzemanyagot vásárolni. Gyakorlatilag semmiféle anyagi befektetést nem igényel. A termés az útra kerül, majd az elhaladó járművek - akár akarják, akár nem - kicséplik a rizsszemeket. Most már csak össze kell söpörni és a szeméttől "kiszitálni". Mint látjuk, ezt is nagyon egyszerű módszerrel végzik.





A közelben buddhista szentély van. Íme a dagobák sorjázzák egymást. De tudják-e, hogy mik is azok a dagobák? Elmondom. Indiában és Ceylon szigetén, tehát Sri Lankán az ereklyéket tartalmazó kegyhelyeket nevezik így. A vallást megillető tisztelettel járjuk be a számukra szent helyet.





Egy "gumifa" erdőbe megyünk. Az atyafi bemutatja, hogy miként kell a fát megmetszeni, megcsapolni, és egy odaerősített edénybe felfogni az értékes, ragadós folyadékot, a gumi nyersanyagát. Ezt megfelelő formában megszárírtják, majd eladják a kereskedőnek. A gumi nagyon fontos exportcikk a szigetország külkereskedelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése