2010. szeptember 16., csütörtök

Ceylon VI/2a

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VI/2a)
Tea




A teavidékre megyünk, ahol a híres ceyloni teát termesztik. Közben a Ramboda hágón kell áthaladnunk. Hajtűkanyarokkal tűzdelt, nagyon veszélyes szerpentinen araszolunk felfelé a veszélyes úton, miközben alig néhány kilométeren már 400 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni. Körülöttünk burjánzó őserdők a maguk teljes vadságukban tele gyümölcstől görnyedő fákkal. Megállunk egy rövid pihenőre egy mindent tudó üzlet előtt.





Itt-ott keskeny ösvény visz a hasznos növényekkel beültetett földek között, másutt csillogó vulkanikus homokkal fedett ösvények, majd kókuszpálmák százezrei, kenyérnövények, banán- és mangófák tarkállanak előttünk. És persze úton-útfélen a zöld és piros banánt árusító bódésorok.





A teavidéken vagyunk. Tábla jelzi a bejáratot a "teafaluba". Útközben az ültetvényen dolgozó teaszedő asszonyokat látunk, akik boszorkányos ügyességgel kiválasztják és lecsípik a cserjék friss hajtásait. A háti kosarakban gyűjtött leveleket már aznap este valamelyik feldolgozó üzembe kell szállítani, ahol haladéktalanul megkezdődik a feldolgozás. Egy percet sem szabad késlekedni, mert a tea minősége, zamata, illata rohamosan romlik, tönkremegy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése