2010. szeptember 21., kedd

Ceylon VII/1b

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VII/1b)
(Szertartás)




Már jönnek is a főpapok! Jókor érkeztünk...





Amíg bevonulnak, síri csend van, csak a harangkongás hallatszik. Az jelzi a méltóságok bevonulását. Mindez pedig komoly áhitatot igényel. Odabent a főpap mindenki homlokát megkeni valamiféle hamuval. Aki odaáll közülünk a csoportból, az is részesülhet ebben a kegyben, pedig ajándékot sem hoztunk, és hinduk sem vagyunk...





Odabent hosszú sorban állnak a hívők a főpap áldására várva, miközben egyenként megkeni a homlokukat.





Egy másik pap az oltárhoz siet és tűzcsóvával végzi a szertartást: a tűz közvetít ugyanis hitük szerint az ember és az égiek között.





Az oltárképet ugyan lefényképeztem, mert tekintetet vonzóan érdekesnek és dekoratívnak találtam, de sohasem tudtam meg, hogy valójában mit is ábrázol. Ámbátor talán elegendő is, ha a hindu hívők "képben vannak" és tudják.





Már ejtettünk szót arról, hogy ellenére annak, hogy a tamilok és a szingalézek háborúskodnak egymással, és az egyik népség a buddhista, a másik pedig a hindu vallást követi, a két vallás szentélyei békésen megférnek egymás mellett. Ezt látjuk itt is, ahol egymás mellett van Kataragama tiszteletére épült hidu szentély és Kirivihara buddhista temploma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése