2010. szeptember 24., péntek

Ceylon VIII/1


SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VIII/1)
Piac




Kimegyünk a piacra. Óriási a hangzavar. Mindenki az áruját kínálja, dicséri a minőségét, ajánlja a kedvező árat. Nagyot nevetnek, amikor kíváncsian megbámulunk egy-egy ismeretlen zöldséget, gyümölcsöt vagy édességet.





Itt kell elmondanom, hogy az ország gazdasdágának alapja a mezőgazdaság, ez biztosítja a vidéki lakosság döntő többségének a megélhetését. Az alapvető szektor a növénytermesztés, melynek két ágazata van: az ültetvényes gazdálkodás és a hagyományos jellegű élelmiszer-termelés. A legfontosabb ültetvényes termék a tea, exportjában Sri Lanka a világelsők közé tartozik.





Ehhez képest kisebb a nyersgumi jelentősége, bár az ország ennek is számottevő termelője. A harmadik ültetvényes termék a kókuszdió, mint a piacon is láttuk, nemcsak a kivitelben játszik fontos szerepet, de a lakosság ellátásában is nélkülözhetetlen.





A legfontosabb élelmiszernövény a rizs, az igények nagy részet fedezi a hazai termelés. Az évi két termés révén a falusi lakosság fő megélhetési forrása. Nagy mennyiségben termelnek zöldségféléket is, míg a fűszernövények között az erőspaprikát, a csilit kell megemlíteni.





És mindjárt a piac mellett a hatalmas külvilági szeméttároló! Nem kell gondoskodni a piacon termelődött óriási mennyiségű hulladék eltakarításáról majd fuvarigényes elhordásáról. Egyszerűen ide kidobják, majd elrothad, és értékes trágya lesz belőle! Az eltakarítás nem a piacozó gondja? Egyszerűbb a tétel: senkié.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése