2010. december 19., vasárnap

Argentína I/2

GAUCSÓKKAL IS TALÁLKOZTAM A VÉGELÁTHATATLAN ARGENTÍN PAMPÁKON
Az Iguazu



... panoráma az Iguazu hatalmas, szünet nélkül csobogó, dübörgő vízesés rendszerére, a sok-sok kisebb-nagyobb vízesésre, melyek itt-ott előbukkannak a hatalmas, érintetlen őserdőből. Feledhetetlen látvány!





És mindez néhány méterre a szállásunktól! Zúgott-zajongott a magasból lezúduló víztömeg, mely felé haladva mind sűrűbben ért el bennünket a vízpára, a vizes permet. Már a szállóban kapott mindenki egy-egy esőköpenyt, mielőtt csuromvizessé válnánk.





Gondolnák, hogy ebből a csendes kis folyóból lesz a világ legnagyobb vízesése? Pedig így van! Itt még nyugodtan halad a Rio Iguazu, majd egy bazalt fennsíkon a Rio Paranába torkollik. És ezen a helyen jön létre a vízesés. Az Iguazu folyó a brazil felföldön ered, 1200 m magasságban, ahol a bazaltos fennsíkon még 1300 km-t tesz meg, amíg eléri a Paranát. A bazalt fennsík egyes források szerint 100 millió évvel ezelőtt született vulkáni tevékenység eredményeként. A gigászi vízcsodának első felfedezője a spanyol Alva de Vaca volt, amikor 1541-ben a brazil partvidék és a La Plata közötti átjáró után kutatott. A folyó mintegy 30 kisebb vízfolyás vizét gyűjti össze, mielőtt a bazalt fennsík 160 méteres peremét eléri. Itt a békés folyó már már 4 kilométernyire szélesedik.





Az indiánok nyelvén az I vizet jelent, a guazu pedig nagyot. Tehát már ők is Nagy Víznek nevezték bolygónk egyik különlegességét. Megjegyzem, hogy Rooswelt, az Amerikai Egyesült Államok elnöke - amikor idelátogatott - meglepetésében így kiáltott fel:
- My poor Niagara!
Hát a szegény Niagaránál valóban ennyivel nagyobb és impozánsabb az Iguazu. A lélegzetellálító látványt nyújtó vízesés teljes szélessége több mint 2 km, a Parana folyóig pedig még 28 km-en át zúg, hömpölyög a sárgásbarna áradat.
a zuhatag és környéke Nemzeti Park! területe 55 ezer hektárnyi szigorúan védett terület.





Számos ágra szakadva, őserdővel fedett szigeteket közrefogva, több lépcsőben zúdul alá a víztömeg pontosan Brazília és Argentína határán. A zúgók már a főzuhatag fölött 3 és fél kilométernyire elkezdődnek, és mintegy 60 méteres szintkülönbséget leküzdve 275 kisebb-nagyobb vízesést képeznek mintegy 3 km széles fronton.
Szinte hihetetlen, hogy 5000 köbméternyi víz esik alá másodpercenként a több mint 70 méteres magasságból. A partmenti úton kilátópontokról lehet gyönyörködni a hatalmas vízzuhatagokban, melyek szépségében és nagyságában is felülmúlják akár a Niagarát, de a Viktória vízesést is.
A zuhatag környéki páraerdőkben epifiták, broméliák is pompáznak. A forró hőségben a víztömeg párája megannyi élőlénynek jelent áldást.





A szubtrópusi őserdőben a magas hőmérsékletnek és a gyakori záporoknak köszönhetően sokféle állat is él. Leggyakrabban látható emlős a mosómedvére emlékeztető koáti, de többfelé találkoztunk lomhán mozgó, mászkáló leguánokkal is. Nem nagyon féltek tőlünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése