2010. december 29., szerda

Argentína III/2

GAUCSÓKKAL IS TALÁLKOZTAM A VÉGELÁTHATATLAN ARGENTÍN PAMPÁKON
Pampa-tor



Meghívtak egy valódi pusztai ebédre, mint mondták, a Pampák világára jellemző lakomára. Milliónyi külföldi vendég "hemzsegett" az óriási ponyvával fedett pusztai étkezdében. És közben szólt a szentimentális zene, a vendégek egy része pedig járta is az argentín tangót.





Mindenki kapott egy üveg argentín bort és annyi csirke- és marhahúst, amennyit csak kívánt, de másként fogalmazva: amennyi csak belefért! Egy igazi pusztai ebéd volt argentín ízekkel, argentín dallamokkal...





Külön élmény volt bekukkantani a nagyüzemi konyhába, ahol a - képen is látható módon - rácson sült a rengeteg kolbász, hurka, baromfihús. És mi az az aprilla? Amikor roston sütik a marhahúst fél- vagy egykilós porcióban. Igen, a vendéglőkben ekkorák az adagok. Az atyafi nem győzte zsírjával locsolni, mozgatni a hatalmas húsdarabokat, hogy jól puhuljanak és nehogy odaégjenek, de szépen pirosodjanak.





Több helyen is láttuk, ahogy az út mentén szabad tűzhelyen egészben vagy félig vágva sütik a szárnyast, a borjút, sertést, hízómarhát illetve annak húsát. És mindez látható a magánházak kertjében vagy az országutak melletti vendéglők udvarán. Megállsz és nézheted. A húst a parázs felett zsírzóval locsolgatva pirítják. Ez a fajta pecsenyesütés az asado. Mindennek van speciális megnevezése. Hát ez is a pampák világa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése