2010. december 4., szombat

Nepál I/4

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
A Pasputhinath szentély




Az 1500 éves buddhista templom, a Pasputhinath szentély, a Bodnath sztúpa ugyancsak békésen megfér a hindu szentélyek szomszédságában. Már évszázadok óta éberen figyelik itt is a "toronyból" Buddha vigyázó szemei úgy a hindu mint a buddhista hívőket egyaránt. Bizonyára a hippiket is látta. És ugyan mit gondolhatott a sok bedrogozott fiatalt észlelve: miért engedélyezte a hatóság? Erre a kérdésre nem kaptunk választ.





A Pasputhinath templom is zarándokhely. Az indiai Benareshez hasonló. Mivelhogy buddhista ereklyét is őriz, ezért a vallási szokás szerint fehér elefántok vigyázzák az épületet.





A szent tehenek bizony nem értékelik a csodás műalkotásokat, de még a zöldségesek és gyümölcsárusok standjait sem. Időnként otthagyják név(vég)jegyüket a remekművek előtt, de olykor - ha kedvük szottyan - bele-belekóstolnak a kofák árukínálatába is. Ilyenkor nem tudom, hogy mit gondol a hívő árus, de a szent állatot sem megütni, sem elzavarni nem szabad. De az is lehet, hogy akár kitüntetésnek is veszi az atyafi, hogy éppen az ő pultját tisztelte meg az istennek oly kedves állat a látogatásával... Erről nem mertem buzgó vezetőnket sem megkérdezni.





Az asszony éppen kijött a Pasputhinath templomból. Már a kapubejáratot is kis imahelyek jelzik. Sajnos mi csak idáig juthattunk, mert idegeneknek tilos a bemenet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése