2010. december 8., szerda

Nepál II/2

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
Minden átszőve a vallással



Mindenütt lengedeztek az imazászlók, melyek védelmet nyújtanak a szerencsétlenség ellen, és ahányszor a szél meglobogtatja azokat, annyi könyörgés száll fel. A dolog működési mechanizmusát nem értjük pontosan, például azt, hogy vajon kinek a fohászát vagy kívánságát közvetíti a szent lobogás...
A hölgyek egy adománygyűjtő ládához kaluzolnak, melyben a templomnak, a szerzeteseknek, a lámáknak szedik össze az alamizsnát.




A ládika a templomegyütteshez tartozik, mely valójában egy "búcsújáróhely", ahová 35 lécsőn lehet feljutni, és minden évben egyszer valamennyi hívőnek el kell zarándokolni.
És mi az a gyűrűzött tetejű kis építmény? Egy csörten, melyben szent ereklyék vannak elhelyezve. A gyűrűk a tüzet, a földet, a levegőt vagy szelet jelképezik, melyek a világ fő alkotóelemeit képviselik - mondják.





A főláma, aki a templomegyüttes feje, ebben az érdekes kis palotában lakik. Sajnos nem lehetett bemenni, de láthatóan érdekes nepáli jellegű épület.





Nemcsak meghalni kegyelmi állapot ezen a szent helyen, de nagyon jó jövőt jelent, ha valaki itt köt házasságot. Így gondolja ezt az a fiatal pár is.





Régebben szinte minden család az elsőszülött fiát a kolostorba küldte szolgáni, tanulni. Így a nép a kolostorokat is meg a szerzeteseket is a sajátjuknak tekintette. Megelégedett mosollyal tekint a kamerába az ifjú szerzetesjelölt.





Szembejött velünk egy szent ember, egy szadhu. Ők épp úgy részei Katmandunak és környezete folklórjának, mint a szentélyek, a pagodák, a szent tehenek, és egyúttal idegenforgalmi attrakciót is jelentenek. Szívesen beállt a fényképezőgépem elé, de kereken megmondta a tarifát is! Egy fotó 5 rúpia! Az üzleti ajánlat sok kétes gondolatot ébresztett bennem a szentéletű férfiú vallási elkötelezettségét illetően: egy szent ember a bizniszben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése