2011. január 8., szombat

Frankfurt 3.

FRANKFURTON ÁT DÉL-AMERIKÁBA
Szünet nélkül nézelődünk...





És máris az Operaháznál vagyunk. Olasz reneszánsz stílusú létesítmény, mely 1873-80 között épült. A II. világháború alatt kiégett és 30 éven át puszta rom volt itt. 1981-ben újraépítették, és mostanában tanácsozásokat és kongresszusokat is tartanak az épületben.






Nincsen előadás, de a zene templomába így is bekukkanthatunk. A nagyteremben 2500 főnyi hallgatóság foglalhat helyet. Az erkélyéről kicsit gyönyörködtünk a városi forgalomban.






Nagy csörömpöléssel halad el mellettünk a nosztalgiavillamos, mely a régi Frankfurtra emlékeztet. Arra, mely már a Hanza-szövetség idején is a környék ipari, kereskedelmi, közlekedési és pénzügyi központja volt.





Hamarosan a hatalmas Pál-templomhoz, a Paulskirchenhez érünk, mely a német liberális múlt szimbóluma. Itt ülésezett az első német parlament az 1848-49-es polgári forradalom idején. Ma is fontos politikai, kulturális központ. Falai között rendezik meg minden évben a zsidók és keresztények közötti testvériség napját. Itt tartják a híres frankfurti könyvvásárt, és itt adják át a könyvvásár alkalmával a kitüntetett írók, irodalmárok, költők számára alapított békedíjat is minden esztendőben. Frankfurtban már 1947-ben megrendezték az első őszi vásárt, és 1949-ben, Goethe születésének 200. évfordulóján pedig az első könyvvásárt. 




Elsétálunk a Goethe-ház előtt, de a múzeumba nem tudunk bemenni. Éppen egy olasz delegációt fogadtak. 1749. augusztus 28-án a városban született a német irodalom nagy klasszikusa. A házát 1863 után a város emlékmúzeummá rendezte be az eredeti családi bútorokkal és egyéb berendezésekkel. A szomszédos épület a Goethe Múzeum, mely termeiben követhető a költő egész pályafutása.






A Miklós templom karcsú gótikus, egyre keskenyedő és kisebbedő ablaksorokkal tagolt tornyának zöld patinája, magas süvege Frankfurt egyik ismertető jele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése