2011. február 3., csütörtök

Peru IV/1a

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
Kisvonattal a Machu Picchu felé




Nagy izgalomban vagyunk! Hamarosan indulunk az inkák ősi fővárosába, Machu Picchura, a csodálatos inka építészet remekművébe, amit méltán tartanak a világ egyik csodájának. A hatalmas hegyóriások közé bújtatott indiánvárosba kisvasúttal lehet feljutni. Az állomás előtt hosszú sorokban állnak európaiak, japánok, amerikaiak, akik mind szeretnének feljutni a vonatra. Szerencsés, akinek sikerül jegyet szerezni a számozott kocsikba.





Vasúti szerelvényünk az Urubamba folyó völgyében, elképesztően veszélyes és lenyűgözően csodálatos úton, közvetlenül a folyóparton halad. Némelykor jobb, ha nem is nézünk ki az ablakon, mert szédületes pályán haladunk felefelé a magasba. Érzetünk szerint néha a vonat egyik kereke szinte a levegőben függ.
Minél beljebb érünk, annál magasabbak a környező hegyek. A folyó medre sziklás, olykor zuhatagos, és éles kanyarulatokat ír le. A vonat zakatolását elnyomja az Urubamba zúgása, csobogása.





Hatalmas sziklák tornyosulnak fenyegetően előttünk, melyek - úgy látszik - teljesen elzárják utunkat. Közelebb érve azonban egy keskeny hasadék tűnik elő. Mintha ezen egy ember sem férne át...! Ahogy közelítünk, a vájat mind szélesebbé válik, de csak annyira, hogy éppencsak átcsúszik rajta a kis szerelvényünk.





Szinte elképzelhetetlen, miként tudtak ide sínpárokat építeni a sziklás hegyek között. Mint valami cukorsüveg, úgy szikráznak a hófödte hegycsúcsok a meredeken tűző napsütésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése