2011. február 5., szombat

Peru IV/2

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
Bingham rátalál a romvárosra




Eláll a lélegzetünk is, mikor megpillantjuk álmaink vágyát, a Machu Picchut, a romvárost, a nagy Inka székhelyét, a szent várost a fellegek fellett. Egy amerikai kutató 1912-ben fedezte fel a világ csodáját. Az ősi város még mély álmát aludta, amikor dr. Bingham rejtett kincseket kereső útján azt hallotta egy bennszülöttől, hogy valami régi teraszokat lehet látni egy közeleső, rendkívül meredek szirten, amely a völgyet keresztezi.





És jószerencséjére valóban rábukkant a legnagyobb inka városra, amely Cuzco mellett még megmaradt. Egy ismeretlen, érintetlen településre, amelyet a négy évszázados spanyol fanatizmus és romboló düh nem tudott megszentségteleníteni.





Amikor az évszázadokon át szabadon növekvő dzsungelt eltisztították, megtalálták sírjában a Nap régóta elveszett száz vesztaszüzének csontvázát is.





Jól látható a szédítő mélységben az a számos hajtűkanyar, amin felkapaszkodott az autónk. Egyik oldalon a keskeny útsáv, a másik oldalon pedig az 1000 méteres szakadék. Kiváló sofőr kell, de még így is elsápadunk egyik-másik manőver során.





Letekintünk a mélybe, ahol rohan-zúg-csobog a sziklás mederben az Urubamba folyó.





Hihetetlen, hogy a hatalmas, meredek, kopár, sziklás hegyekre építkezni tudtak! A módszer ma is megmagyarázhatatlan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése