2011. február 12., szombat

Peru VI/2a

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
Szacsahuaman és Ollantaytambo




A város felett áll Cuzco fellegvára, a Szacsahuaman. Építéséhez évente 30 ezer indiánt mozgósítottak, kényszerítettek. És hogy meddig épült? 50 kerek esztendőn át!





Minden sor köveit különböző magasságúra húztak. Mint látjuk, egy-egy sorban a darabok teljesen egyforán faragottak. Olyan jól illeszkedtek, hogy habarcsot nem kellett használni.





És honnan hozták az óriási köveket? És hogyan szállították ide azokat? A várostól 25 km-re levő Mujnai kőtörőben 4000 indián csak a hatalmas kőtömbök leválasztását végezte.





További 6000 ember vontatta a kőóriásokat az építés helyére erős bőrből és agaverostokból sodort kötelekkel, rudakkal! Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy ezt a gigantikus munkát hogyan is tudták megtervezni, megszervezni, és mennyi kínnal-keservvel végrehajtani. Ez is az inkák tehetségét és szorgalmát bizonyítja.





Az utolsó hatalmas indián erőd, amit utunk során meglátogattunk: Ollantaytambo. Ha nem látnánk, nem hinnénk, hogy a járhatatlan, sziklás hegyóriás meredek oldalában miként is lehetett egy erődöt építeni...





Kilóg a nyelvünk, miközben a több mint 3 ezer méteres magasságban lassan araszolunk felfelé. A nejem aggódva néz vissza, hogy miért nem jövök már, bírom-e szuflával a ritka levegőben a meredek sziklás ösvényen a hegymászást. Igaz, kicsit elmaradtam, hiszen állandóan fotóztam! Amit érdekesebbnek, számunkra különlegesnek találtam. Mindent egyszerre csinálni nem könnyű feladat.





Mi már túlestünk a nehezén, majdnem feljutottunk az erődbe, de odalentről kíváncsian figyel bennünket a magasban egy másik indulásra kész turistacsoport. Ők még nem tudják, hogy mire vállalkoztak ebben a nagy melegben kapkodva a ritka levegőt és közben mind magasabbra kapaszkodni az úttalan úton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése