2011. február 25., péntek

Tunézia III/2a

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
A Bardo Múzeum mozaikjai



A világon egyedüli értékeket rejtő múzeumba megyünk: a világhírű Bardo Múzeumba. A kormányzó tuniszi Bey építtette az 1850-es években, majd a kormányzósági palotából lett-létesült a világ legnagyobb és legértékesebb Mozaikmúzeuma.





És hogy mik azok a mozaikok? Nézzük ezt a híres padlómozaikot, mely egy gazdag római ház padozata volt! Egyébként ez az egyik legértékesebb lelet az épen megmaradt hatszögletű padlómozaik a csillagjegyekkel. Tehát a mozaikok kis kövecskék, melyekből a művész a képet kirakja, és rögzíti. A falakat is körös-körül főként a római időkből száramazó mozaikok díszítették.





Órákon át bámuljuk a szebbnél szebb műremekeket, de itt nem órákat, hanem napokat is el kellene tölteni. Ezúttal csak ízelítőt nyerhetünk néhány látványos mozaik bemutatásával. Ezen a mozaikon a latin irodalom neves költőjét, Vergiliust látjuk, amint éppen a főművét tartalmazó Aeneis papírtekercsét tartja a kezében.





És hogy milyen is volt egy római ház? Íme itt láthatjuk egy magával ragadó mozaikon. A ház körül pedig megjelenítik mindazon tevékenységet, amit a szolgák a ház körül végeznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése