2011. április 24., vasárnap

Hongkong II/2

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA
Lebilincselő áruk, elképesztő árak




A virágpiacon önfeledten szippantjuk be a trópusok  virágainak elbűvölő illatát. A hatalmas és sok színben pompázó növények egy egész utcát betöltenek.





A textilesek utcája az előzővel párhuzamos. Itt bizony csak egyesével lehetett közlekedni a két elárusító sor között. Megdöbbentően olcsón lehet szép ruhaneműket vásárolni. A textilipar Hongkong vezető iparága. Honleányaink óriási érdeklődést mutattak a szűk utcában a vásárlás-nézelődés hevében összekeveredtek a kínaiakkal, eltévedtek a zsúfolt helyen, alig lehetett összeszedni a kis csapatot.





Kimentünk a piacra. Széles a választék a vidék termékeiből, de alig tudtunk körülnézni a tömegben. Déligyümölcsökből is komoly a kínálat! Bár e vidéken korlátlanul megteremnek, mégis drágábban adják mint odahaza, Európában!





Egymást érik az ékszerüzletek. Az igazán szép darabokat kézimunkával készítik. Világszerte jegyzik a hongkongi tőzsde arany-árfolyamát.





A műhely mellett az üzlet. Ott készítik, itt árusítják. Ezt az üzletet persze nem a volt szocialista országok polgárainka szánták. A hátunk is borzong a röpködő 10, 50 és 100 ezer dolláros árajánlatoktól. Szépek az aranyfigurák, ugye? Igaz, hogy a kínai képzőművészet is igen híres, de a textiltermelésben megelőzi a világ összes országát. Ez a hazai össztermék exportjának 47 százalékát adja. Olyan lebilincselő a vására, hogy a magyar hölgyek el is keveredtek miatta ugyebár...





A jellegzetes kínai porcelánok mellett az üzletek tömve vannak a hongkongi gyártású digitális órákkal és az elektronikus szórakoztatóipar termékeivel is. A legkorszerűbb, mindent tudó számológépekkel, magnókkal, fotócikkekkel - potom áron! Szinte el sem hisszük, hogy valódiak. A telekhiány miatt a könnyűipari üzemek nem egyszer a toronyépületekben az emeleteken kapnak helyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése