2011. április 29., péntek

Hongkong III/3

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA
Így lett Hongkong angol koronagyarmat




Ez a hatalmas, toronyszerű épületmonstrum Hongkong legnagyobb bankháza. 66 emeletes és a tetején egy forgó presszóban fogyaszthatja el a feketéjét a gazdag pénzember, miközben gyönyörködhet a város csodálatos panorámájában pihenőként.





Mi függővasőttal megyünk fel a Viktória-hegyre, mely 540 méter magas, és oldalában lépcsőzetesen épültek fel a milliomosok palotái. Sokan már költözőben vannak, elmennek, mielőtt Kína birtokba veszi Hongkongot...





8 perc volt a menetidő a siklón, mely Ázsiában a legelső, a világon pedig akkortájt a leghosszabb gőzsikló volt. Még ilyen messziről is nagyon impozánsak a milliomosok házai, ezek a szellős erkélyekkel körülvett, gyönyörű egyemeletes, palotaszerű házak - ciprusokkal és pálmákkal körülvéve.





Nézzünk le a kilátóból! Felhőkarcolóival egymás hegyén hátán alattunk fekszik a páratlanul szép város, Hongkong. De hogyan is tűrhette a milliárdos lakosú mammuthatalom, Kína, hogy ezt a csodás szigetet elragadják tőle? De hogyan is? Amíg gyönyörködünk a kilátásban, vezetőnk feleletet ad a kérdésre:
- Amikor a britek Bengáliát elfoglalták, ott számos nemzedékről nemzedékre megművelt mákföldet találtak! Hamar rájöttek a britek, hogy az ópiumkereskedelem a legjövedelmezőbb üzletág...





...azonnal piac után szimatoltak, hisz piac nélkül nem sokat ér a kábítószer. Mivelhogy a Menny Fia, a kínai császár szigorúan megtiltotta a kábítószer behozatalát birodalmába, megindult a csempészet.





No persze az óriási csempészetet Kínából is támogatni kellett! Ugyan kik voltak a kollaboránsok? A korrupt kínai tisztviselők! Az indiai Kalkuttában rakták hajóra az ópiumot, majd a part mentén horgonyozott vitorlásokban raktározták a tiltott terméket. Ezután apró bárkák látogatták titkon ezeket a vitorlásokat, és ők csempészték az ópiumot a partmenti halászkikötőkbe. Amint ezt megtudta a császár, azonnal utasította egy tehetséges főemberét a törvényt végrehajtó szigorú intézkedésre!





Amikor pedig drákói rendszabályokat érvényesítették, nagy veszteség érte az angolokat! Ekkor érdekeik védelmére 16 angol hadihajó érkezett a kínai tengerre 600 ágyúval és 4000 tengerészgyalogossal. Egyetlenegy embert sem veszítettek, amikor lefegyverezték a parti őrséget, és elsüllyesztették az ósdi mozsarakkal felfegyverzett, nehézkes kínai dzsunkákat. Ezt követően az 1842-es Nankingi békeszerződés nemcsak 5 kínai kikötőt nyitott meg az angolok számára, de a kezükre juttatta Hongkongot is! Így lett Hongkong angol koronagyarmat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése