2011. május 29., vasárnap

Jordánia III/3

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
 Ajlun vára




Jerashtól mindössze 18 km-re egy 1240 méter magas hegyen épült fel a 12. században Ajlun vára, egy arab fellegvár. A várból fenséges kilátás nyílt a környékre, a Jordán-völgyére. Szép, tiszta időben egészen Jeruzsálemig is el lehet látni innen. De hát mivégből is épültek abban az időben errefelé ezek az arab várak, muzulmán erősségek a 13. században? Európában megindult egy "keresztény" mozgalom, hogy a szent helyeket fel kell szabadítani. Szerveződtek a keresztes hadak a pápaság és a katolikus egyház támogatásával.





Főként franciákból, olaszokból, spanyolokból szerveződtek a keresztes lovagok, és számos uralkodó is részt vett a hadjáratokban. A keresztesek kalandvágyból is meg letelepedés céljából is jöttek. A keresztes lovagok létrehoztak egy erődítményrendszert. Európai mintára építették fel a váraikat. Erre fel hozták létre a mohamedánok is a várakat, a várak láncolatát. Ezek az erődítések azonban kisebbek voltak a keresztesekénél. Ajlun vára stratégiailag kitűnő helyen épült, e magasságból nagyszerűen lehetett ellenőrizni a Jordán-völgyét. A falak terméskőből épültek és igen szélesek, a boltozat tégla, de akad terméskő boltozat is. Valamikor római erőd állt itt.





1260-ban még a mongolok is ostromolták a várat, de ekkor a mamelukok tönkreverték a mongolokat. Még a 15-16. században is jelentős erősség volt, sőt az első világháborúig lakott volt, de akkor kirabolták, majd lassan enyészetnek indult.





Bizony már jócskán beesteledett, amikor végigjártuk a várat, és alig vártuk, hogy visszaérjünk Ammanba. A sors azonban közbeszólt: járgányunk tengelytörést szenvedett, és késő éjszaka lett, amire a szállásunkra értünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése