2011. május 17., kedd

Szíria 2.

BARANGOLJUNK BIBILIAI TÁJAKON: SZÍRIA - JORDÁNIA
Az óvárosban




Bab tumában, a legrégibb városnegyedben vagyunk. Számos utca olyan keskeny, hogy alig fér el benne egy kétkerekű kordély, de néha csak vállszélességűek. Késő éjszakáig folyik itt a munka, zajlik az élet. Még este tíz után is kihallatszik a nyitott ajtókon a varrógépek búgása, a cipészek kalapácsának kopogásai.





A városban számos mecset van jelezvén, hogy minden idők legnagyobb muzulmán birodalmának központjában vagyunk. De itt kezdődtek és itt is értek véget a hosszú tevekaravánutak, ez volt az egyik átszálló állomás Európa és India között.





A többszáz éves fürdő ma is teljesíti feladatát. 
A Barad-folyó hét ága öntözi Damaszkusz termékeny talaját, és a folyó földje felett 500 méter magasan merednek az égre a Keszke-hegység csupasz szirtjei.





A régi városkapunál vagyunk. Damaszkusz a Föld egyik legrégibb városa. A legenda a bibliai pátriárkáknak tulajdonítja alapítását. Most az óvárosban vagyunk, de van Damaszkusznak modern városrésze és villanegyede is mesébe illő házakkal, kertekkel... Vannak itt sárga, lila, zöld, búzavirágkék házak is arab-mór stílusban, modern európai keverékkel, nyitott teraszokkal, oszlopokon nyugvó függőkertekkel.





Lépjünk be a Szent Ananiás templomba! Ez egy római templom helyén épült ókeresztény templom. Nem messze ide van a hely, ahol Saul, a keresztények esküdt ellensége az utazó Pál apostollá lett.





Itt eresztették le az ablakon Pál apostolt egy kosárban, amikor Damaszkuszból menekült. Csodálatos szökésének jelenete számos metszetben, festményen és domborművön megtalálható, látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése