2011. június 14., kedd

Tanzánia II/2

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
Milyen volt az élelmezés?




Felvetődik a kérdés: vajon milyen volt az élelmezés? Miután mi nem véres tejet ittunk és sült rovarokat ettünk mint a maszájok, elmondom a menükártyát: gombakrémleves, tavihal mártással és burgonyával; rostonsült marhahús körettel, hidegtálak, puding, gyümölcs, kávé... Az asztalon illatozó virág. Fenséges vacsorával fogadtak a szállodában.





Aki Afrikába utazik, bizonyára számít rá, hogy déligyümöcsökből óriási választék lesz. Ha a narancsra gondol, bizony téved! Az itt is igen drága és ráadásul silány minőségű.





A bungalónk előtt azonban egész ciromliget zöldellt! Csak szakítottunk a fáról, és kötetlenül ittuk a limonádét a rekkenő hőségben.





A leggyakoribb gyümölcs errefelé a banán. Úton-útfélen megnő, néhány hónap múlva már terem. Folyton termő, helyenként egész ligeteket alkot. A legszegényesebb üzletekben is lehet kapni fillérekért fűzérszám. Sütve, főve és nyersen is fogyasztják.





A banán nagy halmokban volt kitéve a mi asztalainkra is, és mindenki annyit vett belőle, amennyi csak kellett...





Minden étkezés után választhattunk a sütemény, a puding és a gyömölcs között. Ha a gyümölcsöt választottuk, banánt, mangót vagy ananászt kaptunk, ritkábban papaját. Ezeket a gyümölcsöket gyakran kisebb kockákra vágták, és az edényben levet eresztettek. A gyümölcsturmix csodálatosan jóízű volt.





Hatalmas táblákban termesztik az ananászt is, mely már lényegesen drágább. Ugyancsak gyakori a kókuszdió, mely enyhén kesernyés, tejszerű tartalma akkor is kellemesen hideg, ha a legnagyobb hőségben szakítjuk le a kókuszpálmáról.





Az itt látható tökfa termése ugyan nem fogyasztható, de odébb egész erdőnyi mangófa érlelte sok-sok zamatos, édes termését. Annyit szedtél róla, amennyi csak kellett, vagy amennyi beléd fért!





Számomra legkedveltebb gyümölcs a papaja volt, mely a mi sárgadinnyénkhez hasonló, nedvdús, zamatos gyümölcs, serkenti az emésztést. Magas fákon terem és popónak becézik az itteniek. A gyógyszergyárban paparint vonnak ki belőle, mely az emésztésre ható orvosság. És mit kaptunk reggelire? Angol szokás szerint egy pohár jégbehűtött ananász- vagy mangólével kezdődött az étkezés, majd sonka tojással, dzsem, vaj, tea vagy tej következett. És az étterem végében ott állt az asztalon a kávéskanna a reggeli befejezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése