2011. június 30., csütörtök

Tanzánia VI/2

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
Ahogy végighaladtunk a falvakon...




Ezek az afrikai fekete honpolgárok bizony nem törik össze magukat a munkában! Ahogy végighaladtunk a falvakon, minden ház vagy kunyhó előtt láttunk alvó férfiakat, ahogy mondani szokták a "legnagyobb munkaidőben": délelőtt is meg délután is...





Legtöbben rossz vályogházakban laknak vagy fából, pléhből összeeszkábált kalyibákban, esetleg kunyhókban, melyekben bútor alig van. Berendezése néhány gyékény a földön, esetleg egy barkácsolt ágy a sarokban. A kunyhó közepén kis tűzrakás ég, amit általában a koros nagyanyó őriz. Az udvaron főzik kedvenc ételüket, az ugazit, a kukoricából vagy rizsből készült kását. 





A lakást nem illik - meg nem is tanácsos - csak úgy "se szó, se beszéd" megközelíteni, hanem már tisztes távolságból ajánlatos odakiáltani az üldögélő vagy fetrengő, tereferélő vagy éppen valamivel foglalatoskodó feketének, hogy:
- Hodi? (Odamehetek?)
Csak abban az esetben szabad közelíteni, ha azt a választ kapjuk:
- Karibu! (Jöjjön!)





Igen magas a gyermekhalandóság! A csemeték itt nem szükségszerűen nőnek fel, és válnak felnőtté. Igaz, hogy az anyák is újra meg újra szülnek, akár 12-t vagy még többet is, de csupán 3 vagy 4 tud felnőni közülük.
A nők nagyon sok mindent kénytelenek eltűrni a férjüktől. A mwali-időszak alatt alaposan felkészítik erre az alárendelt szerepre a lányokat. Hogy mi az a mwali? A leányzókat, amikor nővé válnak, elkülönítve bezárják egy külön kunyhóba, ahová csak idős fehérszemélyek látogathatnak. Elzárják őket a világtól.
Az asszonynak néhány lépésnyire szabad csak követnie a férjét, urát és parancsolóját. Ő cipeli a nehéz terheket is. Étkezéskor a férfinak tálalnak először, és ő kapja a legjobb és legnagyobb falatokat. Ha a pasas beszél, a nőnek pisszenés nélkül kell hallgatnia, és lesütnie a szemét. Lesnie kell, és ellentmondás nélkül tiszteletben kell tartania a férje kívánságait.
Az anyák megkülönböztetett tisztelettel viseltetnek a fiúgyerekeik irányában is. Az anya a fiát soha meg nem veri, ha nem fogad szót, béketűrően győzködi, és ha netán a fiú mérgében megüti az anyját, az elnéző mosollyal védi magát. És mindez miért? Azt hiszik, hogy őseik lelke születik újjá gyermekeikben. A férfi egyébként második és harmadik feleséget is vehet, akik összehangolják munkájukat, és ez egyáltalán nem zavarja a boldogságukat...





A maszájok bejönnek a városokba és más falvakba is. Lépten-nyomon lehet találkozni velük. Általvetőjük (mely alatt más ruhadarab nincs) és lándzsájuk elmaradhatatlan. A büszke embereket nem ajánlatos megsérteni, mert ha nem is használja azonnal a fegyverét, amikor sértve érzi magát vagy bosszús, kidülleszti a mellét, váratlanul letépi gyér ruházatát, és egyszeriben felfedi férfiassága jelképét! Szabad hát feldühíteni?





- Hát ez micsoda? - kérdeztük a vezetőt.
- Üzemanyag-kimérés kicsiben.





A szafariról visszaérkezve ismét a Hotel Tanzanitében nyerünk elhelyezést a Meru hegység alatt, e csodálatosan szép vidéken. Összkomfortos bungalóban lakunk, a moszkítóhálón át beáramlik a trópusi virágok fenséges illata. Az udvar telis-tele tarka színekben játszó, nehéz illatú, hatalmas szirmú trópusi növényekkel. Az éjjeli zene már félelmetesebb, mert ezt a moszkítók népes hada szolgáltatja az ablakunk előtt behatolásra alkalmas rést keresve a hálónál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése