2011. augusztus 29., hétfő

Ciprus II/1

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Kurion Ciprus egyik legértékesebb romvárosa




A Paphosba vezető úton Ciprus egyik legértékesebb romvárosa, Kurion felé haladunk a szépen művelt szántóföldek, kertek, gyümölcsösök között. Itt már Kr. e. a XIV. században a mükénei beáramlás első hulláma idején település volt, majd Kurion lakói sokat szenvedtek az arabok betöréseitől, és a VII. században a lakosság elhagyta a várost.





Kurion Ciprus egyik leggazdagabb városállama volt, még a későbbi római időkben is Az amerikai konzul 1876-ban kezdte az ásatásokat: csodálatos drágaságok, arany-és ezüstékszerek kerültek a felszínre, melyek a New York-i Metropolitan Múzeumba kerültek.





Fenséges kilátás nyílt a környékre a magasból, melyet nejem az elmaradhatatlan kalapjában szemlél...





Ugyancsak lenyűgöző a látványa az Episzkopi-öbölnek. Nagyon csendes a zöldes színben pompázó tenger. Ma szinte kopár e helyütt a part, de valaha még hatalmas erdőség terjeszkedett itt. A vizen hajókkal hozták a vadállatokat és a rabszolgákat, majd a gladiátorok is alagúton jutottak be a színházba. Itt kötött ki a szállítmány.






Bizonyára elcsigázva érkeztek a tengerről ezen az alagúton át a rabszolgák annak idején, hogy megvívjanak a vadállatokkal...






A színházat az ógörögök építették, majd a rómaiak kiszélesítették 6000 személyesre. Ma is folynak előadások e nagyszerű akusztikájú helyen, de most már csak 3500 nézőnek jut férőhely.
 




A korai keresztény bazilika romjai között tucatnyi oszlopot és boltívet csodálhattunk meg. Hozzá csatlakoztak az egykori püspöki palota és keresztelőkápolna romjai. Gyönyörű, épségben maradt padlómozaikok fogadtak minket az egykori polgármester palotájának a várószobájában. Idejöttek a panaszosok, de őket hamarosan kipaterolták, mert ez volt a vendégfogadó is, ahol minden jóval megtölthették a hasukat az előkelők. Ezután következhetett a fürdőzés! Három medence állt rendelkezésre: egy hidegvizes, egy melegebb, 30 fokos, majd egy forró. Valamennyiben megmártóztak az urak, és jöhetett a szauna. Közben a szolgák fogták az ételkosarakat különféle nyalánkságokkal, gyümölcsökkel és italokkal. Mögöttük a hangászok pódiumáról szólt a szórakoztató élőzene. Ez volt az édes élet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése