2011. augusztus 2., kedd

Izrael IV/2

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
A beduinoknál




Meghívást kaptunk egy nomád beduin család meglátogatására. Az atyafi tevével várt az út szélén, bár én egy régebbi rosszemlékű tevegelés után többé nem kívánok a púposra ülni... A kietlen vidéken a beduin pásztornak sok tevéje csipdeste a köves talajból elő-előbukkanó szerény fűcsomókat.





Vendéglátónk családja két nagy sátorban lakott. Sajnos a feleségeivel és gyerekeivel nem találkozhattunk, mert azokat féltékenyen bezárta a másik sátorba, ő azonban nagyon barátságosan kínált kávéval, teával, sőt pitával is.





A kávét előttünk - "nomád módon" - pörkölte, törte és főzte. Valóban zamatos, finom volt. Ezután elkészítette a lepényt, a pitát. Ott helyben dagasztotta és gyúrta majd sütötte a tűzhelyen - amint a képeken is láthatjuk.





De kik is a beduinok? A Negev sivatagban több mint 40 ezer beduin él. Nomád pásztorkodással foglalkoznak, sátrakban laknak, és jogot formálnak a föld használatára, ahol éppen tartózkodnak. Az utóbbi időben a beduinoknak csaknem felét, 14 ezer embert sikerült rávenni a letelepedésre. Rahat városában házakat építettek részükre, iskolákat mellé, és mindezt csak jelképes, filléres összegű bérleti díjért.





A magyar csapat fegyelmezetten hallgatja az előadást, és várjuk a készülő ételt-italt.
A letelepedés során élen járt a legnagyobb beduin törzs, melynek vezetője Al Muzeil sejk. A 110 éves sejknek 39 felesége és több mint 3000 leszármazottja van. Hát ez volna a hosszú élet titka?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése