2011. augusztus 3., szerda

Izrael V/1

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
"Messze van, mint Akkó Jeruzsálemtől"




Akkó az ország legrégibb városának egyike, mely már az ókorban is jelentős szerepet játszott. 36 ezer lakójából 8 ezer arab. A történelem során fontos kikötőváros és közlekedési csomópont Szíria, Egyiptom és a tengerentúli országok között. Nagyon sokszor cserélt gazdát, a legkülönfélébb népek uralták ideig-óráig. A XII. században a Jeruzsálemi királyság fő kikötője, a keresztes lovagok azt gondolták, amikor partot értek, hogy már Jeruzsálemben vannak, innen a mondás: "Messze van, mint Akkó Jeruzsálemtől". Mi Makót mondunk egy hangtani elhangzás miatt. 1799-ben Napóleon is ostrom alá veszi a várost, hogy eljusson Jeruzsálembe, de nem tudja bevenni.





Új épületek szegélyezik a régi, töredezett várromokat, az arab óvárost. Ez tömör sziklafalba vájt lakásokból, keskeny utcákból, a falakon belüli kis terekből áll.





Az elhanyagolt, szemetes utcákon vizelettől bűzlő, dohos és piszkos beszögellések. Bazár, ahol a keleti édességtől a szőrméken keresztül az aranyig minden megtalálható. Kilépve a régi negyed kapuján tengerre nyíló, nagy tér fogad.





Szinte megállt az idő. Csend és nyugalom honol a sötét sikátorok mélyedéseiben. Délutánra már bezár a bazár. Kisebb-nagyobb üzletek váltják egymást, kézműves műhelyek. Az egyik bronzműves műhelye előtt óriási edények, tálak és egyéb emléktárgyak kínálták magukat a vásárlóknak a falhoz támasztva.




A vár faláról régi török ágyúk merednek a tenger felé. Ma némák ugyan, de valamikor veszélyes tüzet okádtak, ha védeni kellett a kikötőt. A vár is ilyen célból épült 1104-ben. Az 1781-ben emelt mecsettel szemben van a keresztesek föld alatti városa, mely az angolok idején börtön volt. A keresztesek 200 éven át tartották a várost, és Jeruzsálem feladása után itt volt a központjuk. 1831-ben egyiptomi uralom alatt állt, amikor Ibrahim megerősítette, de 1840-ben megjelent az osztrák-francia ostromló flotta, mely ágyútüze eltalálta a lőporos tornyot. Ibrahim pasa csak női ruhában tudott kimenekülni a vesztett várból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése