2011. szeptember 4., vasárnap

Ciprus III/3

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
 Lefkara a Trodosz lábánál




A Trodosz-hegység lábánál elérjük Lefkarát. A városka 730 méter magasságban fekszik festői tájon. Valójában két részből áll, egy felső és egy alsó helységből. Szűk utcácskái a régmúltra emlékeztetnek. Különösen a felső falu ismert külörszágokban is a híres csipkéiről.





Jellemző ház a szűk sikátorban és a kedves feleségem a kalapjában...





Az udvarokban a sikátorokban mindig látni kézimunkázó asszonyokat. Kézi csipékézésük és hímzésük világszerte kedvelt.





A városka már 500 évvel ezelőtt híres volt az azúros csipkéiről, a lefkaritikáról, amit főként az üzletekben árusítanak. A csipkeboltot én sem hagyhattam ki.





Elmondták, hogy Leonardo da Vinci már 1481-ben méterszámra vásárolt a híres kézimunkákból a Milánói dóm számára úrasztal terítőnek. Ezek a darabok sok türelmet és ügyességet igényelnek, amit az itteniek tökélyre vittek.





Húsvét van. Számos udvarban láthatóak az óriási nyuszitojások.





A külvárosban vannak elhanyagolt házak is.





Kihallatszott a templomból a szertartás, a pópák vallásos ünnepi kántálása. Amíg sétálunk a városban és környékén, elmondok néhány tudnivalót. Ciprus lakossága jelenleg 756 ezer fő, a várható élettartam a férfiaknál 74, a nőknél 78 év.





Miután Ciprus sokáig görög, föníciai és római gyarmat volt, több mint 700 éven át a Bizánci Birodalomhoz tartozott. Ezután a latin keresztes lovagok létesítettek itt államot. Néhány évtizedes velencei uralom után, 1573-ban török, 1878-ban brit kézre jutott, majd 1960-ban független köztársaság lett. 1963-ban Makariosz elnök hatályon kívül helyezte a török ciprióták alkotányban is rögzített különleges jogait, mire a török kisebbség kivonult a kormányzatból.





Miután a Görögországgal való egyesítés érdekében terrorhadjárat indult, a szigetre ENSZ békefenntartó erőket küldtek. Az 1974-es államcsíny eltávolította és számüzetésbe kényszerítette Makariosz érseket. Törökroszág 5 nappal később megszállta a sziget északi részét.





Makariosz érsek szobra. Az 1960-as Ciprusi Köztársaság elnöke. 1977-ben halt meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése