2011. szeptember 8., csütörtök

Ciprus IV/3

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Larnaca




Városnézésre indulunk újdonsült barátainkkal, Perjés doktorékkal Orosházáról. A képen szerepel a legidősebb utas-házaspár, akiket a koruk miatt gyakran bíráltak utastársaink.





Az 58 ezer lakosú várost sok-sok turista keresi fel, akiket a napsütés, a tenger és a híres Szent Lázár templom vonz a városba. Alapítását Kittimnek tulajdonítják, aki Noé unokája volt. Larnaca a sziget legrégebbi még ma is létező városa, mely Kr. e. a XVIII. században már lakott volt.





A Szent Lázár templom előterében egy pécsi útitársunkat kaptam lencsevégre. A város leghíresebb temploma ez, a legenda szerint Lázár a palesztinai feltámadása után Ciprusra hajózott, a zsidók ugyanis azonnal kiutasították. Itt kapott menedéket. Kitión püspökeként évekig élt a városban. Sírját 890-ben találták meg, és fölé a IX. században templomot emeltek. Lázár sírja a kriptában meglátogatható volt, be is mentünk megnézni. Az épületben a főhajót négy kupola fedi, melyek belülről nem láthatók. Az 1659-ben készült gyönyörű ezüst ikonosztáz meséli el Lázár halálát. A XIX. században épült a 3 részes gótikus harangtorony.





A sétány a jachtkikötő mentén kávézókkal, éttermekkel, virágágyásokkal. Megpihentem a gyönyörű növények között. Hosszú volt a barangolás és fárasztó a néhány apró emléktárgy vásárlása





Lementünk a kikötőbe. Milliónyi hajócska vár a gazdájára vagy éppenséggel arra, aki kibérli egy kis utazásra, kirándulásra a tengeren.



 
 
Ezen az oldalon van a selymes homokú strand is, de mi odáig már nem mentünk. A túloldal – amint látható – már köves, ott nem lehet fürdeni.






Inkább letelepedtem egy padra és élveztem a látványt és nagyokat szippantottam a tenger kellemesen hűs és tiszta, talán kicsit sós légáramlatából…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése