2011. szeptember 10., szombat

Ciprus IV/4a

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Limassol a nyüzsgő város





Az utolsó napi programunk Limassol, ez a 118 ezer lakosú, nyüzsgő város. Története Oroszlánszívű Richárddal kezdődik, amikor a harmadik keresztes háború során kikötött itt és megalapította a várost.





A dolog úgy történt, hogy az angol király menyasszonya, Berengaria a Szentföld felé hajózva Amathuszban kikötött. Ezt megtudta a sziget akkori ura, Kommenosz Izsák és foglyul ejtette a hölgyet. Richárd a segítségére sietett, és először elfoglalta a tengerparthoz közeli területeket, majd rövidesen az egész szigetet, és letette a város alapjait.





Mindenütt ezekkel a szemet gyönyörködtető piros virágokkal találkozunk.
Akkortájt 1191-ben, amikor Richárd partra szállt, a település nem volt több poros kis falucskánál, ma pedig a szó szoros értelmében virágzó város!





Később eladta a templomos lovagoknak. 1291 után a Szent János lovagok Limassolt hosszú időn át fő állomáshelyüknek használták. A város úgy virágzott, mint korábban soha.





A vár eredetileg bizánci erődítmény volt, később újjáépítették, és Ciprus 1571-es török megszállása után még a törököket is szolgálta.





A velenceiek és a törökök idején viszont a szerencse elkerülte a várost. Hogy miért? A következő évszázadokban a különböző harcok során többször is teljesen romba dőlt.





A XIX. században a valamikori büszke városból mindössze 150 ház maradt.





Később, az angol időkben ismét felvirágzott a település főleg a borgyártás folytán. Nemrégiben aztán nyaralóhelyként is felfedezték, majd óriási turistaforgalom színhelye lett.





Limassol városát szőlők és narancsligetek veszik körül. A déli partszakaszon fekvő, barátságos kikötőváros a sziget második legnagyobb városa. A vendéglők hosszú sora várja az idelátogatókat.





A szálloda bejáratát is az élénkpiros ciprusi virág díszíti, csalogatja a vendéget. A nyüzsgő éjszakai élet, az óriási turistaforgalom után Ciprus kis Párizsának is nevezik a várost. Hosszú bódésorok kínálják a helyi népművészeti remekeiket, ékszereket, terrakotta figurákat stb.



 

A szikrázó napsütésben élvezem a kellemesen csobogó szökőkút kedves hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése