2011. szeptember 11., vasárnap

Ciprus IV/4b

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Limassoli városnézéssel búcsúzunk






Ilyet még sehol nem láttam! Szorító szükség esetén bármelyik kávézóba, étterembe be lehet menni ingyenesen, de a város ilyen irányú higiénikus, gondosan tisztán tartott helyiségei is nyitottak, ingyenesek.







A lakosok száma az utolsó évtizedekben emelkedett 30 ezerről 118 ezerre. Sok menekült család él itt, olyan ciprusiak, akik a sziget északi részéről kényszerültek átköltözni meg libanoni menekültek.








Elsétálunk a török negyedbe. A házak szegényesebbek, lepusztultabbak, rendetlenebbek. Bizony óriási a különbség: mintha Ázsiába érkeztünk volna!







A mecsethez érünk. A minaret az egész városból jól látszik, nem tévedhetünk el, ha a karcsú tornyot figyeljük.







A mecset udvarába díszes kapubejáraton visz az út. Éppen muszlim szertartás folyt odalenn. Kissé félve léptem be, de nem igazán törődtek velem. Azért fényképezni nem mertem.






Mielőtt bemennénk a vásárlóközpontba, megnézzük, hogy mennyit is ér a pénzünk. Mit ér egy ciprusi font? Nekünk akkor 300 forintot. Nézzünk körül! Úgy gondolom, ehhez nem kell kommentár.






Kapható itt minden, ami szem-szájnak ingere. A feleségem kiválasztott egy női bőrtáskát. Szép is, jó is, olcsó is. Vacillál! Nem vesszük meg. És azután nagyon megbánjuk. Mégiscsak jó lett volna... Hazahozhattuk a pénzt. Ez is valami!







Alig tudtunk utat törni a sok utcára rakott áru között. El kell mondanom, hogy a város a sziget szesz- és borgyártásának a központja. Szeptemberben ünneplik mindezt, amikor a városi park borkóstoló hellyé változik, akkor aztán lehet roskadásig inni és végkimerülésig táncolni.







Amíg bemegyünk a Szent Barnabás templomba, mesélek néhány érdekesebb dolgot Ciprusról. Egy esztendőben három millió turista fordul meg a szigeten, ebből másfél millió angol. Az átlagkereset 800 font havonta. Nem kevés! Ez a tanár kezdő fizetése. Az orvosé 1000-1200 font. 440 ezer autó van a szigeten. 63 éves korban lehet nyugdíjba vonulni. A TB 6,5%. Munkanélküli az a személy, aki nem tud a végzettségének megfelelően elhelyezkedni. A katonai szolgálat 5 hónap.






Az egyetemen csak humán szakok vannak, a többit külföldön lehet elvégezni. Görögország 600 ösztöndíjat ad, ott ingyenes az oktatás. 25 és 50 év között 10 emberből 3-nak van felsőfokú képzettsége a szigeten.






Az infláció 2 százalékos. A papságnak igen nagy befolyása van! A görögkeleti vallásban 3 pátriárka van: 1 Moszkvában, 1 Athénban és 1 Cipruson.






Ezt láttuk Cipruson, a szerelem, jókedv és vidámság napfényes szigetén. Lebukik a nap a ciprusi hegyek mögött, így búcsúzik tőlünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése