2011. szeptember 16., péntek

Törökország II/2

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
A citadellától a hettita múzeumig





Az üzletek polcain egyéb italok mellett hosszan sorakoznak a másfél literes műanyag ivóvizes palackok is, amiket meg kell vásárolni, hisz nem ihatunk sört vagy üdítőt egész úton (hacsak nincsen nagyon sok pénzünk)! Amíg a gyümölcs - így a narancs és banán is meglehetősen olcsó - egy üdítőital fél dollárba (6-700 líra), egy üveg sör pedig 3/4 USD-t (800-1000 lírát) kóstált - persze attól függően, hogy hol ittuk! Akadt olyan vendégfogadó, ahol bizony 2000 lírát is elkértek egy üveg sörért.





Jöjjenek fel velünk az ankarai várdombra, a citadellára, ahonnan elénk tárul  úgy a modern, mint a régi város nagyszerű panorámája. Néhány veszélyesen elöregedett, elkorhadt háztól eltekintve a várkerület egésze ma is lakott. Érdekesek a jellegzetes, favázszerű, kétszintes oszmán-török kori épületek.





A szűk, kacskaringós régi utcákon sétálgatva mindenütt életvidám, hangoskodó gyermekcsapatokkal találkozunk, golyóstollat és rágót kéregetnek. Mindenfelé hölgyek vezetik a csacsifogatokat. Ugye milyen érdekes a viseletük?





A fiatalok nem tiltakoznak a fényképezés ellen, de nem így a szüleik vagy nagyszüleik, akik többnyire eltakarják az arcukat.





Az itteni házakban nincs komfort, sem semmiféle kényelem, lakói mégis ragaszkodnak az öreg falakhoz. A körbehúzódó dombokon és a köztük megbúvó völgyekben ilyen sanyarú körülmények között több százezren is élnek. Sokkal többen mint a főváros új, modern negyedeiben.





A hatóságok rendelkezései ellenére gombamód szaporodnak az ankara körüli dombokon az úgynevezett gecekonduk, magyarán szólva az egy éjszaka felvert épületek. De mit is jelent tulajdonképpen ez a fogalom? Azt, hogy ha itt egy család egyetlen éjszaka leforgása alatt felépít egy házat egészen a tetejéig, akkor az épület az alatta levő telekrésszel együtt az építő, a gazda tulajdonába kerül.





Sokfelé találkoztunk legelésző birkanyájakkal, melyek a kopár legelőkön kerestek némi harapnivalót. Itt nincs vízvezeték, villany, WC, ugyanakkor a házak szaporodnak, és kialakul az európai értelemben vett nyomornegyed.





A frissen sült kenyér illata becsalogatott bennünket is a pékműhelybe, ahol nagyon szívesen fogadtak, de a kameránk lencséjét kizárólag a gyerekek viselték el. A felnőttek pillanatok alatt eltűntek a felvevőgép elől.





Az ősök régi dicsőségét hirdeti a hettita emlékmű, de a múzeumban még sok szép szobor, dombormű és használati tárgy megőrizte műveltségüket, művészetüket. A hettiták már 4000 évvel ezelőtt vándoroltak be erre a vidékre, és hatalmas, erős birodalmat alapítottak, mely 6 évszázadon át rettegtette még a büszke és gazdag Egyiptomot is.





A világtörténelem legelső csataleírása a Kádeszi csatáé, amit a hettiták győzelmesen vívtak Egyiptom ellen. Még az agyagba vésett békeszerződés is megmaradt az utókorra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése