2011. szeptember 25., vasárnap

Törökország III/7

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
 Bursa kicsit Pécshez hasonlít




A világcsodát (Efézust) elhagyva rövid látogatást teszünk a csaknem fél millió lakosú nagyvárosban, Bursában, mielőtt utunk végcélját, Isztambult elérnénk.





Némi nosztalgia kerít hatalmába bennünket, mert a legszebb fekvésű török város kicsit Pécshez hasonlít, de a Kludag-hegység sokkal magasabb mint a Mecsek.





Előbb Róma, majd Bizánc uralta a várost, mígnem a XIV. század elején ide is megérkeztek az oszmán törökök, ám a település nem adta meg magát. Ekkor az oszmán bey a katonáival körülvette a várost és 10 teljes esztendeig jóformán a végsőkig kiéheztette a védőket. Az I. világháború békeszerződése elcsatolta ugyan Törökországtól, de Kemál pasa visszafoglalta, és kiűzte a megszállókat.
A rekkenő hőségben jólesik egy fagylalt. Itt bizony még ma is a szemünk előtt kézzel és fakanállal keverték a masszát, mint a szultáni időkben.





Egyedülálló élményt nyújtott a selyemgubó-tőzsde, ahol az embertömegtől és a gubók kupacaitól szinte moccanni sem lehetett. Óriási sokadalom, zaj, fej-fej mellett és zsákok halmaza. Szinte fülsiketítő volt, ahogy kiáltozták az árakat, ahogy licitáltak egy szállítmányért, és amikor megkötötték az üzletet, egymás kezébe csaptak, és betolult a tömegbe egy teherautó vagy éppenséggel egy kordé, hogy elszállítsa az árut.





Másutt hatalmas stócokba rakták, kupacokba halmozták fel a hasznos hernyók milliónyi apró, fehér selyemházait, a gubót. Nagy ordítozás közepette folyt a vita a gubók minőségéről és áráról egy-egy eladó és vevő között.





Az asszonyok csak elkísérik férjeiket. Ők nem válnak részesévé az alkunak, hangzavarnak. Nyugodtan tereferélnek egymással, amíg elkel az áru. 
Bursa egyéb vonatkozásban is jelentős kereskedelmi centrum volt már fél évezreddel ezelőtt is: nagy szerepet játszott a fűszerek és textíliák közvetítésében Európa felé.





Jólesően fellélegeztünk, amikor a fülledt buszból kiszállva megcsapott a kellemesen hűs, sóízű tengeri levegő! Hajóval megyünk tovább. Járművünk gyorsan szeli az Aranyszarv-öböl kék vizét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése