2011. november 29., kedd

Chile III/3

A DÉL-AMERIKAI REPÚBLICA DE CHILE
Valle Nevada, a síparadicsom





Az andoktáji, 3000 méter magas síparadocsom következő úti célunk. A háttérben húzódó havas hegycsúcsok, elterülő tavak, látványos vízesések, a hirtelen rohanó vad hegyi folyók tomboló, tajtékzó vize és az óriási fákból álló erdőségek összjátéka különös szépséget ad e hatalmas hegyvonulatnak.





Már fent is vagyunk a végtelen havasok, a rideg napfényben szikrázó hó végtelen világában! Itt mindent betakar a szűzi fehér hó. E monumentális hegyek gyomrában óriási réz-, vas- és molibdénkincsek rejtőznek.





A tetőn óriási, modern szálloda várja a világ minden részéből idetérő vendégeket. Nem lehetett könnyű dolga a San Martin által vezetett hadseregnek, amikor a felszabadító háború során 1817-ben az úttalan utakon átkelt az Andok-hegységben.





Nem sokan voltak a szállóban, de - amint mondják - amikor szezon van, már hetekkel előbb helyet kell foglalni.





Nem volt kivel hógolyóznom, pedig a porhanyós hó alkalmassága hívogatón-bátorítóan fehérlett...





Innen indul a lesikló pálya. Szezonban állítólag annyian vannak, hogy moccanni sem lehet.





Idilli megnyugvást nyújt számomra a napfürdőzés, miközben teleszívom a tüdőmet e tiszta, havas világ mindenféle szennyeződéstől mentes, ózondús levegőjével.





Szinte hihetetlen, de igaz! Ebben a havas világban 40 fokos volt a vize a hőforrás által táplált medencének. Az Andok belsejében csendesen dolgozik a forró massza, az errefelé nem egyszer kitörő vulkán.





Utunk véget ért! Chile csodálatos ország: ugyanabban az időszakban voltunk őserdőben, illatos virágokkal telehintett réten és hógolyózhattunk (volna) a havas hegycsúcsokon, de ugyanott lubickolhattunk a vulkán által fűtött forró fürdőmedencében is. Persze az ország mélyebb megismeréséhez több idő kellett volna, de ízelítőnek ily módon is meglehetősen kellemes és igen érdekes volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése