2011. november 9., szerda

Portugália IV/2

BARANGOLÁSOK PORTUGÁLIÁBAN
Obidos, egy álomszép kisváros




Látogassunk el egy olyan kisvárosba, ahol valóban megállt az idő! A dombtetőre épült települést vastag lőrésekkel ellátott XIII. századi falak övezik. Helyenként hatalmas, kerek tornyok erősítik a falakat, melyek aránytalanul nagynak tűnnek a lilliputi épületekhez képest.





Egyetlen modern létesítményt sem látni közöttük. Kicsinyített másukban sorakoznak a tipikus portugál barokk templomok, házak, kopott lécsősorok és sikátorok.





A városka 5000 lakója között sok a költő, művész és különféle bohém lélek. Nem egy festő műtermének ajtaja tárva nyitva! Megbámulhatjuk, hogyan is dolgozik a mester. A művészembereket is Obidos ellenállhatatlan romantikája vonzotta ide.





A helyi lakosok több nemzedék óta élnek itt, és a nagy falak tövében aprócska veteményes kerteket művelnek. Festői középkori utcáit, kis tereit az akkortájt épült házak szegélyezik.





Órákon át barangoltunk a kisváros ódon közterületein. Ugyan alig láttunk macskákat az utcán, de azt mondják, hogy Obidos afféle cicaparadicsom. Lakói ugyanis rajonganak a doromboló egérfogókért, amikor Lisszabont drákói szigorral macskátlanították, sokat idetelepítettek.





Bizony érdemes felmenni a 14 méteres falakra, ahonnan kitűnően szemrevételezhetjük a város sürgő-forgó életét is. No meg a falakról kitekintve felejthetetlen látvány tárul elénk a környékre. Egyik oldalon a már elzárt, de egykor tengeri kikötőként szolgált Obidos-lagúna, a másikon pedig a csendesen hullámzó kékeszöld tenger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése