2011. november 13., vasárnap

Portugália V/2

BARANGOLÁSOK PORTUGÁLIÁBAN
Hajóra szállunk




Sok hordó bort szállítottak annak idején a Duoro folyón, melyen most mi is hajókázunk. A bor természetesen ma is egyik nagyon fontos exportcikke Portugáliának.





A híres portói borokat, amelyeket a folyó felső szakaszán termő szőlőkben szüretelnek, vasúton vagy vízen barcos rubelosnak nevezett bárkákon szállítják a kikötőbe. Tehát a behajózási helyéről, nem pedig a termőhelyéről kapta nevét az oporto bornak nevezett duoro-vidéki bor.





A folyó partján szinte egymásra épültek a házak...





Porto volt Portugália fővárosa, de hamar elveszítette ebbéli rangját, és ez váltotta ki évszázados rivalizálását Lisszabonnal. Sikertelen felkelések  jelzik a XVII. században Porto törekvéseit, hogy az ország politikai és gazdasági életében nagyobb szerepet kapjon. Némi kárpótlás érte a várost a híres angol-portugál borszerződéssel, amelynek következtében 1717-ben az angolok megépítették a hatalmas borraktárakat. Amikor Pombal márki letörte a várható felkelést, monopolvállalatot létesített, amit a kiskereskedők bosszúból felgyújtottak. A borháború "a részegek lázadása" címen híresedett el, mikor is 25 embert halálra ítéltek. Ezek a dolgok is hozzátartoznak a híres bortermelő Portugália borászati történetéhez.





Rövid sétát teszünk a közelben levő halászfalu különböző színűre festett házai között. Míg körülnézünk, vezetőnk elmond néhány tudnivalót az országról. Portugália népessége 9840 ezer fő. Legnagyobb városa a főváros, Lisszabon 1600 ezer lakossal, második legnagyobb város Porto, mely lakóinak száma 1315 ezer fő. Éghajlata mediterrán, amit jelentősen befolyásol a tenger és a táj képe. A telek hűvösek, nedvesek, a tengerparton pedig párásak a nyarak. Az ország belsejében nyaranta forró és száraz az időjárás, délen és keleten gyakori a tartós aszály. A csapadékosabb északi területeken sűrűbbek, délen ritkábbak az erdők. Híresek a szentjánoskenyér-, füge- és mandulafaligetek. Az ország területén sok a farkas, vaddisznó, de hiúzok is előfordulnak. Van hüllő, gyík és kaméleon. A madárvilágot néhány csak az Ibériai-félszigeten megtalálható madárfaj teszi változatossá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése