2011. december 2., péntek

Marokkó I/1a

HA MÉG NEM JÁRT MAROKKÓBAN... LÁTNIA KELL!
Utunk első állomása Fez




1982. március hó 10-én hajnalban utaztunk Párizsba, majd onnan 3 órás repüléssel Marokkóba, az Ezeregyéjszaka birodalmába, ahol a kellemes, langyos, afrikai fuvallatban hajladozó egzotikus pálmafák fogadtak.





Csak a keskeny Gibraltári tengerszoros választja el Spanyolországot a marokkói Ceutától. A tenger csendes, zavartalanul utaztunk át a szoroson Európából Afrikába.





Már a kikötőben várnak ránk az afrikai egzotikumokat árusító igazhitűek. Hogy mekkora az ország? Több mint 700 ezer négyzetkilométer, lakóinak száma 26 millió.





Szép rendben álldogálnak a végeláthatatlan olajfa-erdők tagjai... Marokkó államformája királyság, a király egyben vallási vezető is. A marokkói nemzet születését 788-ra teszik, amikor I. Idrisst Volubilisban királlyá emelték.





Utunk első állomása Fez, melynek egy millió lakosa van. Évszázadokon át kulturális és vallási központ, 1912-ig főváros. Ünnepélyes pillanat következik: belépünk a városkapun!





A királyi város ma a világörökség részeként az UNESCO védelme alatt áll. A nagy fehér kockaházak és a szellőzőrendszerek számunkra idegenszerűnek tűnnek.





Hát ez a színes maskara kicsoda? A 38 fokos hőségben csillapíthatatlanul szomjas az ember. Íme a kitűnő felszereltségű árus környékezi hátán lévő vízzel és magára szerelt edényeivel a leendő vásárlóit, miközben hivalkodón a csengettyűjét rázza.





Gyönyörű kapun jutunk be a Medinába, az óvárosba. Ezen városrészben 3-4 szintes épületek, köztük pedig 1-2 méter széles sikátorok: a külföldi számára kiismerhetetlen labirintus. Szigorúan felszólított a vezetőnk, hogy senki ne maradjon le a csapatból, mert játszi könnyedséggel el lehet tévedni és naphosszat bolyongani össze-vissza.





Bazár bazár hátán. Itt minden kapható, amit csak el tud képzelni az ember (meg amit nem). Szívesen bámulnánk hosszasan, de nem merünk lemaradni a csoporttól.





Betévedünk egy keskeny szúkba, a labirintust képező utcácskába. A szúk beugrójában megpihennek az atyafiak. Ez is a kelet varázsa! Az utcában félsötét van. Alig fér el egy jármű. Ha jön egy szamárfogat, szorosan a falhoz kell húzódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése