2011. december 14., szerda

Marokkó III/1

HA MÉG NEM JÁRT MAROKKÓBAN... LÁTNIA KELL!
Rabat Marokkó fővárosa





Megérkezünk Rabatba, Marokkó fővárosába, mely lakóinak száma 520 ezer fő. A város helyén már Kr. e. III. században állandó település volt, majd a XI. század elején a keresztesek elleni védelemre egy kolostorerődöt, ribatot építettek itt fel. A hely stratégiai jelentőségét felismerve az Almohadok emelték az óvárost, és Yussef Almohad szultán (1184-1199) fővárossá tette. Az óvárost nyugatról a máig jól megmaradt Almohad-fal határolja, melyet 1197-ben az azonos nevű dinasztia építtette. Hossza 5250 méter, 5 kapu és számos bástya van rajta.





Délről az Andalúziai fal határolja, amit a XVII. században idetelepült, a Medinát létrehozó spanyolországi menekültek építettek 1609-ben. A szürkés sárga falból több kapu nyílik. Az óváros keleti határa az óceánig terjed.





Utcai zenészek, apró boltocskák... Árusok lepnek meg bennünket, amikor észreveszik, hogy külföldi turistabusz érkezett.





A Hasszán-torony 1195-ben létesült vörös kőből. Négyszögletes, 44 méter magas, középső részén a falba süllyesztett ornamentika adja a díszt minden oldalon más és más kiképzéssel.





A torony közelében található az 1961-ben elhunyt V. Mohamed király épületegyüttese, mely mauzóleumból, múzeumból és mecsetből áll. A síremlékül szolgáló díszes építmény hatalmas fekete-fehér, arany arabeszkkel díszített.





A rabati királyi palota, melyet fehér zsinóros, vörös-barna dísz-dzsellabába öltözött, fekete fezes katona őriz, aminőt a mauzóleum előtt is láttunk az előző képen. Az épületet a XVIII. században emelték, Sidi Mohamed azonban a múlt század második felében teljesen átalakíttatta. A legszebb része a gazdagon dekorált ún. Követek Kapuja.





A lovas testőr piros tetejű, zöld fezt visel. Minden turista "fényképezőgépe megakadt" a csinos egyenruhájú, feszesen a lovon ülő férfin. A Hasszán-torony környékét az 1755. évi földrengés romba döntötte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése