2011. december 15., csütörtök

Marokkó III/2

HA MÉG NEM JÁRT MAROKKÓBAN... LÁTNIA KELL!
Rabati képek




Csónakba szállunk, és kirándulást teszünk a Herkules-barlangokhoz.





A Herkules-barlangok többsége tengervájta üreg a hatalmas sziklahegységbe. Az újabb ásatások olyan leleteket hoztak létre, melyek azt bizonyítják, hogy már az ősidőkben is emberi hajlékul szolgáltak e helyek. Bebújtam a barlangba ezen a keskeny szájadékon, de odabent semmi különöset nem láttam. Igaz, egy atyafi bent elmélkedett, aki némi baksisért választ adott az idelátogató igazhitűek kérdéseire, de az anyanyelvük ismerete nélkül nem tudtuk meg, hogy miről is volt szó.





A palota kertjébe nem engedtek be a katonák, pedig szívesen körülnéztünk volna...





Végre egy közös kép rólunk! A királyi palota előtt kattant a gép, mielőtt a Nemzeti Múzeumba mentünk, amit 1932-ben alapítottak, és nagyon gazdag az antik gyűjteménye főleg a római korból.





Az ország parlamentje egykamarás. 306 tagja van. A király a végrehajtó hatalom és az egyház feje is.





A mecsetbe nem mehettünk be! Ide kizárólag igazhitűek léphetnek. Marokkó államvallása az iszlám, 95 százalékuk a mohamedán vallás szunita ortodox irányzatát követi. Minden muszlim számára előírás az ötszöri imádkozás arccal Mekka felé fordulva, térdre borulva. Az asszonyok társadalmi helyzete finoman fogalmazva igen előnytelen, különösen az elváltaké. Ha a feleség terméketlen, a férj minden jogi eljárás vagy vagyoni elégtétel nélkül az utcára teheti. És mi van a prostitúcióval? Hatóságilag tilos ugyan, de a szakképzetlen fiatal nők számára sokszor nem marad más. És bizony létezik a berber falucskákban is.





A gazdag nagykereskedők nemcsak luxus palotákban laknak, de nagy köztiszteletnek is örvendenek. Öltözetük makulátlan tisztaságával, hófehér turbánjukkal, gondozott szakállukkal a pátriárkákra emlékeztetnek. Az országban 6 egyetem működik mostanság 173400 hallgatóval. Az analfabetizmus felszámolására indított tanfolyamon látogatásunk esztendejében 300 ezren tanultak. Jelenleg a lakosság 66,9 százaléka írástudatlan, az oktatás terjesztését a király is szorgalmazza.





Búcsúzóul még egyszer kimegyünk a forgalmas, mozgalmas nagypiacra! Ilyen változatos nyüzsgést, kavalkádot, egzotikumot otthon úgysem láthatunk...





Időnk végleg lejárt, hazautazunk búcsút intve utolsó állomásunk, Rabat sokszínű, virágoktól illatozó, örökre zöldellő bokraival, impozáns pálmáival benépesült kertvárosának és az ezeregyéjszaka meséi világának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése