2011. december 21., szerda

Spanyolország III/1

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
 Toledóban annyira élethűen és tömören benne van egész Spanyolország, hogy akinek csak egyetlen egy napja van az Ibériai-félsziget megtekintésére, keresve sem találhat jobb helyet ennél a városnál!





Utazzunk tovább Toledóba, ebbe a festői szépségű, műemlékekben gazdag, 52 ezer lakosú városba, mely Spanyolország leglátogatottabb, teljes egészében műemlékké nyilvánított települése. Kevés olyan város van az országban, mely csaknem minden nagy építészeti korszakból oly bőségesen tud felmutatni jelentős műemlékeket, mint Toledó.





A vizigót császár csaknem másfél ezer éves palotája, melyet később városkapuként használtak, még ma is épségben áll. A vizigótok 300 esztendeig uralkodtak itt, majd őket váltották fel az arabok.





Még a mórok építették az Alcantara hidat és a jól látható erődítményrendszert. Az arab mórok 712-től három és fél évszázadon át uralkodtak a városban. Ekkortájt Toledó nem arab lakói is szabadon gyakorolhatták a vallásukat, átvették az arab nyelvet is, mely használatát - amint arról szó esett - II. Fülöp tiltotta meg.





A Tajo folyó 3 oldalról öleli körül a várost, miközben sok-sok girbegurba kanyarulatot alkot.





És mi adja meg Toledó hangulati alapstílusát? A mór hatástól átitatott sajátos toledói építkezési mód. Pedig a keresztény időkben is nagy számban épültek pompás templomok, paloták, kórházak, de ezek is mind-mind a mór városszerkezetbe épültek bele. Tehát a különböző korszakok alkotásai egymásba épülve vagy egymás felett vagy szorosan egymás mellett találhatók.





Minden szegletben együtt élnek a különböző korszakok emlékei az arab, a mudejár stílus, a gótika és a reneszánsz kimagasló alkotásai... Azt szokták mondani, hogy ebben a városban annyira élethűen és tömören benne van egész Spanyolország, hogy akinek csak egyetlen egy napja van az Ibériai-félsziget megtekintésére, keresve sem találhat jobb helyet Toledónál!





És mi az a különös szobor a Nap kapuja tetején? Két fiatal lány egy levágott fejet tart: egy törvényszolgáét, akit szüzek megerőszakolásában találtak bűnösnek.





Mi a Bisegra kapun át jöttünk be a városba. Már 838-ban is állt itt egy régi kapu, és a város elfoglalásakor erre akasztották ki a toledói wálinak, Hisem el Atakinak a fejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése