2011. december 22., csütörtök

Spanyolország III/2

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
Az Alcasar felé...





Ismét átsétálunk az Alcantara hídon és teljes kimerültségben pihenőhelyet keresünk. Igazán jó alkalomnak kínálkozik a GMV-Medikáció-ISV munkaértekezlet és tapasztalatcsere. A teljes egyetértés áldomása egy doboz jó spanyol sör.





Toledó építészete meglehetősen bonyolult. Keskeny közök, zsákutcák, apró kis terekkel sűrűn szabdalt sikátorok tömkelege jellemzi. Az általában magas, keskeny homlokú házaknak csak igen kevés ablakuk nyílik az utcára, az erkélyeket pedig sűrű rácsok fedik. Annak idején az élet a nagy belső udvarokban zajlott, amelyeket bonyolult zárú kapuk választottak el a külvilágtól. És mindez iszlám-mór hatás. A város házai egyszerre zárdák, börtönök, erődök, kissé háremek, a pátiói pedig valóságos virágoskertek.





Egymás hegyén-hátán a kézművesek üzletei, ahol ügyes kezű mesterek híres toledói filigránokat, pengéket, aranyberakásos tányérokat, kardokat, órákat és még sok-sok szép, jellegzetesen toledói dísztárgyat készítenek.





A kirakatok előtt páncélok, vértek, éles pengéjű damaszkuszi kardok sokasága ingerli vásárlásra a városba látogatókat.





Nézzük csak, hogyan is készül a toledói aranyberakás! Az acélba vájatot kalapál a mester, majd belepréseli az aranylemezt. Ekkor kiégeti, és az aranyberakás fekete hátteret kap.





A műhelyhez takaros kis üzlet, valóságos ékszerbutik csatlakozik. Feltűnő, hogy milyen kedvesek az eladók. Beosztják a munkát. Bizonyára családi vállalkozások. Míg egyikük barátságosan tájékoztatja a vevőt, a másik a gázlángja felett kopácsol.





Igaz, hogy így az üzletben felhalmozva mindez csak pénzzel mért kereskedelmi áru, de odahaza emlékburokba göngyölve már csodálatos tál, kancsó, bross, karkötő és még ki tudja mi minden...





A várost az Alcasar uralja, mely eredetileg római erődítmény volt, amit a nyugati gótok is erődnek használtak, majd V. Károly átépíttette. A polgárháborúban a 68 napig tartó "öldöklő" ostrom során súlyos károkat szenvedett.





Diákkorom egyik legizgalmasabb olvasmánya volt a mindenről pontosan beszámoló izgalmas könyv, mely az Alcazári ostromzár címet viselte, s ím itt állok barátaimmal azon a helyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése