2012. február 14., kedd

Írország I/3

ÍRORSZÁG, A ZÖLD SZIGET
A Powerscourt




A Powerscourt kert következő látnivalónk. Írország leszebb kertje! A kastély Richard Wingfield, Powerscourt első vicomtjának rendelésére készült az 1730-as években.





A hetedik vicomt három évtizeddel később újabb kertekkel bővítette, kapukat építtetett, urnákat és szobrokat állíttatott, melyeket európai útjain gyűjtött. A ház 1974-ben teljesen kiégett, de tökéletesen helyreállították.





A lépcsőfeljáró. Ez a csodálatos, olaszos lépcső a Triton tóhoz vezet, melyet két pegazusszobor őriz. A görög mitológiából ismert szárnyas ló a tulajdonos család címerállata.





A japánkertet, az Edward-kori kertet lápos területen alakították ki. Kínai tűlevelűek és bambuszfák is találhatók itt. A kertbe a Bécsben készült, aranyozott kovácsoltvas Bromberg kapun tudunk bejutni, melyet a bajorországi Bromberg templomból hozott ide a vicomt.





Pompás szökőkutakban gyönyörködhetünk, hűsölhetünk. Tovasétálva patakocskák, tavacskák tavirózsái kápráztatják el a látogatót, a kerti utak mentén pedig szobrok köszöntik véges-végig a nézelődőt nagyszerű élményt nyújtva.





A csodálatos olaszkert teraszokon fekszik, melyeket 1730 körül vágtak a meredek domboldalba. A sokféle színben pompázó, fenséges illatot árasztó virágtenger már nem csak a szemünket kápráztatja el. Továbbhaladva az állatok temetőjéhez jutunk. A tulajdonos család kutyáit, macskáit, lovait földelték el itt - a gazdag nagyúr ezt is megengedhette magának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése