2012. február 1., szerda

Málta 4a

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
 Jöjjenek velem a fővárosba, Vallettába!




Ez a lenyűgöző építészetű város félszigetre épült. 1565 előtt még egy fallal körülvett erősség volt, de a török ellen vívott győzelem után a lovagok úgy döntöttek, hogy itt legyen a főváros, s olyan erődítményrendszert hoztak létre, mely  szándékuk szerint ellenáll minden támadásnak. A pápa építészének segítségével Francesco Zaparelli megtervezte a rácsrendszerű város tervét. Így épült meg az áthatolhatatlan erődítmény masszív, vastag falakkal. 





Az erős bástyákat cikkcakk alakban építették. Ezzel azt sikerült elérni, hogy minél közelebb kerültek a támadók, annál jobban lehetett lőni rájuk. Ily módon a védelem hatékonyabbá vált anélkül, hogy a fegyverek vagy a katonák számát kellett volna növelni.





Az ember akkor tudja igazából értékelni és csodálni ezeket a gigászi erődítményeket, ha maga is végigsétál rajtuk. Nekünk ez több, mint 2 órát vett igénybe. E komor falak láttán meggondolta az ellenség, hogy érdemes-e támadást indítani.





A Marsaxlokk kikötőben vagyunk. Itt szállt partra Dragut, a kalóz a nagy ostrom idején, 1565-ben, de itt kötött ki Napóleon is 1798-ban, bár akkorra már több őrtornyot és erődítményt is építettek. Marsaxlokk magyarul a Sirokkó kikötőjét jelenti. Málta legnagyobb halásztelepülése és egyben legfestőibb helysége. Itt ringanak a tarkára festett halászhajók, a luzzuk, melyek ma is olyanok, mint a főníciai időkben. A hagyománynak megfelelően sárga és kék színekre vannak pingálva, és minden egyes hajón látható a Hórusz-szem, ami arra szolgált, hogy a gonoszt elűzze a tengeren. Ezt a szokást az egyiptomiaktól vették át. A halászok nyugodtan foltozgatják hálóikat, és ügyet sem vetnek a turistákra...





Ugyancsak a vízparton van a réges-régi angol katonai kórház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése