2012. február 4., szombat

Málta 4c

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
 Xlendi


Hatalmas barlangkijáratok mentén Xlendi felé haladunk, mely egy szép üdülőhely. E helyen 1961-ben két hajóroncsot emeltek ki a tengerből. Egyik a II., a másik az V. századból származott. 35 méter mélyen voltak a tengerben. Xlendi egy halásztelepülés, s mivel itt már homokos a strand, lehet fürdeni. Érdekes, hogy a homokot Jordániából hozták a partra, hogy selymesebb legyen...





Itt működik a híres búváriskola is. Éppen gyakorlatra vonulnak csónakjukon a jelöltek. Amíg a tengerparton sétálgatunk, idegenvezetőnk elmond néhány hasznos dolgot:
A házakban többnyire nincs fűtés. Decemberben kezdődik a tél, amikor általában +15°C a hőmérséklet. Régebben úgy gondolták, hogy ez még nem igényel fűtést. Pedig a falak homokkőből vannak, és az ablakok nem szigetelnek. Ma már kezdik is bevezetni a gázfűtést, ezért kell szellőzőnyílás van minden házon. Légkondi alig működik. Rendszeres fűtés csak a kórházakban és az amerikai iskolákban működik. Decembertől márciusig tart a tél, utána nyár. A kettőt egy esős évszak választja el.
Évi 3000 líra jövedelem alatt nincsen adó. A nőknek csak 30 százaléka dolgozik. Az a szokás, hogy az asszony otthon marad, vezeti a háztartást és neveli a gyereket.





Kevés a föld, ezért intenzív gazdálkodás folyik a gondosan művelt területeken. Sok természetes tájat is lehet azonban találni, ahol megél a madárvilág. A partvidéket meredek szakadékok csipkézik, ahol a tengeri madarak nagy kolóniákat képeznek. A szárazföld belsejében azonban a megművelt földek a jellemzőek, amiket a tulajdonos rendszerint alacsony kőfallal vesz körül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése