2012. március 12., hétfő

Tibet I/1b

EGY HÉT TIBETBEN, A VILÁG TETEJÉN...
A Potala épületében sok templom van




Látogatási napokon a Palota ezer termét szakadatlan sor tölti meg. A hívők idetartanak, többen is forgatják az imamalmot, melyekben zsolozsmákkal teli tekercsek vannak, melyek minden fordulata egy fohászt küld az égbe - hitük szerint.





Lhasza jelképe, leghasznosabb állata a jak, ezt igyekszik bizonyítani a Főtéren felállított aranyozott szobor.





Menjünk be a csodálatosan szép Palotába, az istenek városának, a tibetiek Rómájának legszentebb épületébe!





E hatalmas, fából készült kapun át jutunk be a Palotába. Odabent megannyi sorban lángolnak szakadatlanul a vajmécsesek. Szongcen Cambo, az első tibeti király volt az, aki elkezdte a palota építését.





Az elsőemeleti teraszról nagyszerű kilátás nyílik az aranyozott tetőkre és toronycsúcsokra. Az aranyozott tetőzet díszei mély, vallási értelemmel áthatott szimbólumok, A sárkányok és a rémisztő formában megjelenő istenek funciója az, hogy védelmezzék a hitet, és távol tartsák a gonosz szellemeket. A tibeti emberek az ima ritmusára élik életüket. Testükön csuhával, kezükben imamalommal és olvasóval már hajnalban ellátogatnak ide, és leborulnak a számukra szent hely előtt. Különleges alkalmakkor az udvar szabad ég alatti része nagyszabású, vallásos rendezvények színtere.





Kilátás a környékre. A kínai jelenléttel számtalan katonai bódé, a világ legbiztonságosabb városává teszi Lhaszát. Sorokban állnak az apró, modern pagodák, kis boltok, teaházak, és a mai Lhasza bordélyai, amit főként a kínaiak ugyancsak szorgosan látogatnak.





Kihagyhatatlan a csoportkép itt, a világ tetején, ebben a gyönyörű, párját ritkító, ódon helyszínen!





A Palota fehér részét a XVII. században építették az eredeti vörös épülethez. A 60-as években a kínai kulturális forradalom pribékjei mérhetetlen károkat okoztak. Elégettek sok értékes könyvet, összetörtek számos ősrégi ereklyét, leromboltak gyönyörű, évszázados kolostorokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése